Kako postići hollywoodski sjajnu kožu, kosu i nokte

LIFESTYLE     3 MIN      ALMAGEA      09.11.2023

S pravilnom prehranom i svakodnevnom njegom možete postići sjajnu kožu, kosu i nokte i zaštititi ih od negativnih utjecaja iz okoline, a samim time i usporavaju pojavu prvih znakova starenja kože.

Nerijetko možemo čuti kako su koža, kosa i nokti ogledalo našega zdravlja. Sjajna kosa, sjajna koža i sjaj noktiju, stoga, mogu ispričati dobre priče o našem zdravlju općenito.

Istovremeno, svjesni smo činjenice da nezdrave životne navike, štetni utjecaji iz okoline, zagađenja i zračenja utječu na naš najveći organ – kožu.

Dopustite nam da s vama podijelimo provjerene i učinkovite savjete kako postići te uspješno održati besprijekorno zdravlje a time i sjajnu kožu, kosu i nokte.

Postignite sjajnu kožu, kosu i nokte hranjenjem iznutra

Nutrijenti koje unosimo u naše tijelo jednako su važni kako biste postigli zdravu i sjajnu kosu, kožu i nokte kao i kozmetički preparati koje koristimo u svakodnevnoj njezi. Osigurajte svojem tijelu esencijalne nutrijente koji su potrebni za unutrašnju njegu i održavanje ljepote kože, kose i noktiju.

Proteini – gradivni blokovi za kožu, kosu i nokte

Koža, kosa i nokti u najvećoj su mjeri izgrađeni od proteina. Keratin, kolagen i elastin poznati su proteini koji osiguravaju snagu i elastičnost. Značajnu količinu proteina u tijelo ćemo unijeti konzumacijom nemasnog mesa, peradi, ribe, mahunarki, jaja i mliječnih proizvoda.

Dobre masnoće – ključ zdravog recepta sjajnu kožu, kosu i nokte

Neosporna je činjenica da naše tijelo treba masti kako bi moglo pravilno funkcionirati. Pritom posebno mislimo na one esencijalne, omega – 3 i omega – 6 masne kiseline, koje organizam ne može proizvesti već ih moramo unositi hranom i dodacima prehrani. Suha i perutava koža koja svrbi jedan je od znakova da ne unosimo dovoljno ovih blagotvornih masnoća koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. Izvrstan izvor omega – 3 masnih kiselina uz ribu i riblje ulje, predstavljaju i ulje lana te morski plankton, dok omega – 6 masne kiseline pretežito nalazimo u biljnim uljima. Posebno nam je zanimljivo ulje sjemenki boreča (Borago officinalis) koje ima dugu tradiciju upotrebe u njezi i hidrataciji kože, a ističe se značajnim sadržajem gama – linolenske kiseline (vrste omega – 6 masnih kiselina).

Oralni unos ulja argana i ploda uljane palme najbolji je put opskrbe tijela prirodnim vitaminom E koji je topiv u mastima i pomaže zaštititi stanice od oksidacijskog stresa kakvo je prisutno u tijelu prilikom intenzivnog izlaganju suncu ljeti. Kada se unosi dovoljno vitamina E, on putuje do membrana stanica kože i ondje očituje svoje zaštitno djelovanje.

Vitamini i antioksidansi – obrambeni štit iz prirode

Vitamini B skupine zasluženo se smatraju sinonimom za postizanja zdravlja potrebnog za sjajnu kožu, kosu i nokte. Oni nam pomažu da koža ostane sjajna i elastičnija, a njihovim adekvatnim unosom možemo odgoditi sušenje, crvenilo i iritaciju kože.

Valja spomenuti i koenzim Q10, antioksidans koji pomaže u obnovi epidermisa kože, potiče sintezu kolagena te na taj način djeluje na usporavanje starenja kože. Nadalje, tu su i vrijedni vitamini C i E te mineral selen koji pokazuju antioksidacijsko djelovanje, osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, a smatra se da mogu usporiti proces starenja kože. Selen nam je također potreban i za održavanje normalne kose, noktiju i funkciju štitnjače.

U velikoj skupini prirodnih zaštitnika kože od štetnog UV zračenja ističu se i karotenoidi, poput luteina i sve popularnijeg astaksantina čiji je prirodni izvor mikroalga Haematococcus pluvialis. Ovaj „superkarotenoid“ ima izuzetno djelovanje u borbi protiv slobodnih radikala kojima je naša koža svakodnevno izložena.  Uspoređujući učinak astaksantina s ostalim poznatim antioksidansima, zanimljivo je da protiv slobodnih radikala djeluje 11 puta jače od beta karotena te čak 500 puta jače od vitamina E.

 

Bez vode nema života

Voda nam pomaže iz tijela izbaciti štetne toksine te sudjeluje u prijenosu nutrijenata i kisika do stanica kože i sprječava dehidraciju koja uzrokuje prerano starenje kože.

Blistavost, čistoću i zdravlje, a posljedično i sjajnu kožu, kosu i nokte, nemoguće je postići bez redovite hidratacije.

Stoga svakodnevno svojoj koži osigurajte barem osam čaša tekućine, i to ne samo u obliku vode. Dapače, broji se i svaka šalica nezaslađenog čaja, svježe cijeđenog soka, zdjelica juhe, ali i serviranje voća i povrća, kao što su lubenice, naranče, krastavci, jagode ili dinje.

 

Ne zaboravite na zaštitni faktor

Naša koža obožava sunce, ali kako bi od sunca dobila isključivo najbolje što zaslužuje, kožu je potrebno adekvatno pripremiti i zaštititi, kako iznutra, tako i izvana.

Pravilno i redovito nanošenje krema sa zaštitnim faktorom jedan je od najboljih načina kako što dulje kožu održati zdravom i sjajnom. Naime, za oštećenja naše kože i pojavu bora u velikoj mjeri odgovorno je sunčevo zračenje. Stoga je nužno pravovremeno reagirati i zaštititi kožu prije pojave prvih oštećenja i preranog starenja.

Važno je spomenuti da je UV zračenje koje sunce emitira prisutno tijekom cijele godine pa je kožu potrebno štititi i u ljetnim, ali i u zimskim mjesecima. Osim toga, preparate sa zaštitnim faktorom nemojte zaboraviti nanijeti ni kada boravite u uredu ili ste u vožnji automobilom jer štetne UVA zrake mogu prodrijeti i kroz staklo.

 

Redovito vježbajte

Redovita tjelovježba, poput hodanja, trčanja ili joge poboljšat će cirkulaciju i potaknuti prirodne procese čišćenja u tijelu. Osim toga, primijetit ćete kako vaša koža nakon uspješne tjelovježbe poprima poseban, zdravi sjaj.

Priuštite si kvalitetan san

San za ljepotu, tzv. beauty sleep, nije samo isprazna floskula, ova fraza itekako postoji s razlogom. Naime, nedostatak sna utječe na smanjenje cirkulacije u tijelu, zbog čega naša koža može izgledati bljedoliko i beživotno. S druge strane, ako koži osiguramo kvalitetan osmosatni san, ona će ga iskoristiti na najbolji mogući način. Za vrijeme odmora našeg tijela, koža će naporno raditi, a nutrijente koje smo unijeli tijekom dana, iskoristit će za pomlađivanje, regeneraciju i zamjenu starih stanica novima.

Zaključak

Da biste postigli sjajnu kožu, kosu i nokte, važno je voditi brigu o svom tijelu iznutra i izvana. Pravilna prehrana bogata proteinima, dobrim masnoćama, vitaminima i antioksidansima ključna je za njihovu ljepotu i zdravlje. Također, hidratacija je od iznimne važnosti za očuvanje mladolikosti kože. Ne zaboravite redovito koristiti zaštitni faktor kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka, a  redovita tjelovježba i kvalitetan san također će doprinijeti tome da postignete sjajnu kožu, kosu i nokte. Slijedeći ove savjete, možete postići holivudski sjajnu kožu, kosu i nokte te usporiti znakove starenja.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

22.75 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90