Kroz uravnotežene obroke i dodatke prehrani majke osiguravaju zdrav razvoj djeteta

DNEVNIK LIFESTYLE     5 MIN      ALMAGEA      20.11.2023

Nevena Rendeli Vejzović: „Bebe zaista brzo napreduju. Nakon tri mjeseca sve je puno lakše – više spavamo i više se igramo.” 

Baš kao i tijekom trudnoće, planirati uravnotežene obroke je izazov je svim majkama i nakon poroda. Organizmu majke i nakon poroda potrebna je folna kiselina, baš kao i željezo, kalcij, vitamini C i D, te omega-3 masne kiseline.

Nevena je također svjesna važnosti koju njen plan prehrane ima za rast i razvoj njenih blizanki. U sklopu kampanje za zdravu trudnoću koju provodi Almagea, Nevena otkriva da i nakon tri mjeseca i dalje uzima dodatne količine omega-3 masnih kiselina kroz dodatke prehrani. Opisuje i period novog života s bebama tri mjeseca nakon poroda.

“Mame tek rođene djece, imam dobru vijest! Nakon što vaša beba/e navrši tri mjeseca sve postaje lakše. Vjerujem da nisam prva koja vam otkriva toplu vodu ali kao mama koja se do prije neki dan (noć) borila s kroničnim nespavanjem, cjelodnevnim plakanjem, grčevima i problemima s dojenjem, nadam se da vam zvuči olakšavajuće. Ni ja nisam vjerovala kad su mi govorili da će biti tako a ja nisam uspjela spojiti sat vremena sna noću i dok mi se činilo da začaranom krugu nema kraja i da se više nikad neću naspavati i istuširati u miru. 

A onda je polako, ne odjednom, jednostavno postajalo lakše. I ne samo zbog majčinskog staža, stvarno se nekako sve slagalo na svoje mjesto. Prvo su moje curke počele komunicirati sa mnom. Ne bulaznim, nisu toliko napredne da su počele govoriti, iako mi se ponekad činilo da usred noći čujem glasove, nego su se nasmijale.

Pogledale bi me i tako mi se veselo nasmijale da je moje majčinsko srce poskočilo od sreće. Isto tako, počele su mi pokazivat kad su tužne ili ljute, odnosno kad im nešto ne odgovara i ja sam shvatila da je period konstantnog postavljanja pitanja sebi i drugima, kvragu, što im je, napokon iza nas. Prestalo je razdoblje samo spavanja i jela i postale su budnije u periodima između. Naravno odmah i željne igre. Iako isprva nisam znala što s njima, sva sreća da postoje sva ona pomagala za bebe poput baby gyma i ostalih čudesa.

Prvo su reagirale na velike crveno – crne igračke. Kažu stručnjaci da ih prvo zanimaju baš te, žarke boje. Onda su polako počele pratiti i onaj vrtuljak iznad krevetića a sad se već igramo i sa šuškalicama. Još malo pa ćemo slagati legiće. Šalim se, naravno, ali tek sam sad postala svjesna koliko vrijeme brzo prolazi i kako one brzo napreduju. Nevjerojatno mi to izgleda iz perspektive novopečene mame koja je doma iz bolnice došla s dva smotuljka teška jedva dvije kile svaki.

I noći su nam sad duže, u mom slučaju to znači četiri buđenja ali pretpostavljam da je mamama s jednom bebom to barem duplo manje. Uskoro ćemo, za otprilike mjesec i pol uvesti i dohranu u obliku kašica. Zasad je važno da mama kroz dodatke prehrani ili prehranu dobiva dovoljno omege-3 kako bi bebe napredovale. I grčići su polako nestali. Doduše, upozoravaju me, uskoro slijedi problem zvan zubići ali nakon ova prva tri mjeseca imam osjećaj da će sve biti lakše. I sad mi se mame starije djece vjerojatno slatko smiju. Ali nema veze, nada umire posljednja!”

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98