Nahranite kožu iznutra

  • Lifestyle
  • 7 min.
  • almagea
  • 13.05.2013.

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže unutar organizma.

Jasno je da raznolika i uravnotežena prehrana ima neospornu ulogu u postizanju i održanju zdravlja i ljepote kože, no za vrijeme izlaganja kože suncu ljeti potrebno je potražiti dodatnu pomoć u vidu dodataka prehrani.

Brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja. Štoviše, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten.

Među pripravcima za zaštitu kože prije sunčanja valja istaknuti Sunlove Skin+revolucionarni proizvod koji zahvaljući Licaps® kapsulama donosi aktivne sastojke u tekućem obliku što omogućava njihovu učinkovitiju apsorpciju u organizam.

Sunlove Skin+ je pripravak jedinstvene formulacije u kojem aktivni sastojci sinergijski djeluju i pružaju unutarnju pripremu za sunčanje svima koji žele i iznutra zaštititi svoju kožu od štetnog djelovanja UV zraka. Proizvod sadrži esencijalne masne kiseline, astaksantin, vitamin E, selen, koenzim Q10 i lutein. Osnovno svojstvo ovih sastojaka je da pridonose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala koje je prisutno u tijelu prilikom intenzivnog izlaganju suncu ljeti.

Vitamin E

Upravo se zbog povoljnog djelovanja na negativne učinke slobodnih radikala na koži, vitamin E često naziva vitaminom ljepote prikladnim za sve tipove kože. Kada se unosi dovoljno vitamina E, on putuje do membrane stanica kože i ondje očituje svoje zaštitno djelovanje. Zaštitni učinak je pojačan prisustvom selena, esencijalnog elementa s brojnim važnim zadaćama. Uz zaštitu stanica od oksidacijskog stresa, selen pridonosi održanju zdrave kose i noktiju pa se primjerice nedovoljan unos selena može očitovati gubitkom kose ili promjenom boje noktiju. 

Koenzim Q10 

Koenzim Q10 jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a jedna od njegovih zadaća je sudjelovanje u procesu proizvodnje energije koja pokreće tijelo. U većine osoba starijih od  30 godina, razina koenzima Q10 u koži je snižena, što rezultira smanjenom sintezom kolagena, elastina i drugih važnih molekula za kožu. Budući da se sposobnost tijela da stvara koenzim Q10 s godinama smanjuje, posezanje za dodatnom potporom je dobar izbor. 

Dragocjena biljna ulja

Ulje sjemenki boreča, argana te ulje ploda uljane palme, karakterističnih po sadržaju nezasićenih masnih kiselina te prirodno bogatih vitaminom E također su sadržani u pripravku. Masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. Također, one vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama. 

Astaksantin i lutein

Astaksantin je crveni pigment koji daje boju lososu i većini ljuskara, uključujući škampe i rakove, a lutein je karotenoid koji je zaslužan za žutu boju različitog voća i povrća, poput kukuruza ili marelica. Zanimljivo je da intenzivne boje voća i povrća, koju daju karotenoidi, nastaju kao odgovor i zaštita biljaka od izloženosti UV zrakama.