Zašto je Prenatal Omega3+ najbolji izbor za trudnice?

  • Almagea novosti
  • 5 min.
  • almagea
  • 04.05.2021.

Almagea je mlada hrvatska tvrtka koja u suradnji s inozemnim i hrvatskim stručnjacima već gotovo cijelo desetljeće razvija inovativne i visokokvalitetne proizvode. Bogato znanje i iskustvo, inovativne ideje i farmaceutska otkrića omogućuju nam da kroz svoje proizvode ponudimo isključivo najkvalitetnije dodatke prehrani koje i sami koristimo. U već sada zavidnoj paleti proizvoda, važno mjesto zauzima proizvod Prenatal Omega3+ primarno namijenjen trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću te dojiljama.

Prenatal Omega3+ je hrvatski dodatak prehrani nove generacije koji, osim ključnih nutrijenata u razdoblju trudnoće, sadrži i riblje ulje kao izvor blagotvornih EPA i DHA; omega – 3 masnih kiselina. Formulacija je razvijena u Hrvatskoj prema najnovijim svjetskim trendovima, a pritom osluškujući i potrebe domaćih korisnica.

Optimalna kombinacija folne kiseline i aktivnog folata (5-MTHF)

Dokazano je kako neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću odnosno trudnice u ranom razdoblju trudnoće, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400 μg. Folat u dodacima prehrani može se pojaviti u obliku folne kiseline, folinske kiseline ili 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF).

5-MTHF je biološki aktivan oblik folata koji ima brojne važne prednosti u odnosu na sintetsku folnu kiselinu. Upravo je folat u obliku 5-MTHF prisutan u Prenatal Omega3+. Naime, ovakav se oblik folata dobro apsorbira čak i pri promjeni pH vrijednosti u probavnom sustavu, a narušeni metabolički putevi (nastali zbog genetskih promjena u 30 – 50 % žena) ne utječu na njegovu bioraspoloživost. Uzimanje 5-MTHF umjesto same folne kiseline smanjuje potencijal za prikrivanje simptoma nedostatka vitamina B12 te smanjuje interakcije s određenim lijekovima. Uzimanje 5-MTHF također sprječava potencijalne negativne učinke takozvanog „nemetaboliziranog“ folata u perifernoj cirkulaciji.

5-MTHF je dominantan fiziološki oblik koji ima nekoliko prednosti u odnosu na folnu kiselinu:

  • ne prikriva deficit vitamina B12,
  • odmah je dostupan za transport do ciljnog tkiva i metabolizam,
  • ne stvara „nemetabolizirani“ folat  u krvi,
  • apsorbira se i izlučuje jednako dobro kao folna kiselina.

U znanstvenoj studiji objavljenoj 2016. godine autori su zaključili kako je uzimanje 5-MTHF u obliku dodataka prehrani bolja zamjena za folnu kiselinu, posebice u zemljama koje ne provode program obogaćivanja hrane folnom kiselinom.

Sadrži oblik željeza koje trudnice bolje podnose

Svaka trudnoća je drugačija, ali postoji nekoliko stvari koje većina žena može očekivati. Povećan rizik pojave anemije jedan je od mogućih problema koji trudnice može zateći nespremne, a nadoknada željeza putem dodataka prehrani često je neizbježna.

Međutim, nisu svi dodaci prehrani koji sadrže željezo jednaki – najčešći oblik željeza koji se nalazi u dodacima prehrani je željezo sulfat, koji kod većine osoba uzrokuje probavne smetnje poput konstipacije, mučnina i nadimanja.

U cilju smanjenja pojave ovih nuspojava, razvijeni su oblici dodataka prehrani sa željezom koji se sporije apsorbiraju. Upravo željezov fumarat čini optimalan izbor jer uzrokuje manje nuspojava zbog svoje slabe topljivosti i spore brzine razlaganja nakon oralne primjene. Naime, brzina oslobađanja iona željeza iz željezo fumarata je sporija od one iz visoko topljivog željezo sulfata. Baš zato ovakav oblik željeza, koji je prisutan u Prenatal Omega3+, znatno se bolje podnosi kod trudnica koje zasigurno ne trebaju dodatne uzročnike mučnina i probavnih smetnji.

Posebnost inovativnih Licaps® DuoCap™ kapsula

Licaps® DuoCap™ kapsule predstavljaju novu visokokvalitetnu generaciju u Licaps® tehnologiji. DuoCap™ je patentirani sustav kapsule-u-kapsuli, u kojem je manja kapsula, prethodno napunjena, umetnuta u veću kapsulu napunjenu tekućim medijem. DuoCap™ tehnologija omogućuje kombinaciju nekompatibilnih sastojaka, nudi dvostruko otpuštanje medija i može se koristiti kada se želi postići brža apsorpcija i djelovanje. Primjenom patentirane tehnologije, DuoCap™ kapsule ispunjavaju visoke standarde čistoće i sigurnosti, omogućuju lakše gutanje i bolju apsorpciju nutrijenata te nemaju mirisa niti okusa.

Licaps® kapsule štite aktivne sastojke od kisika i vanjskih utjecaja čime se smanjuje oksidacija, razgradnja, hidroliza i popratne negativne reakcije sastojaka. Kapsula ne sadrži otapala, konzervanse, plastifikatore, gluten, škrob, šećer, laktozu, alergene ni GMO sastojke.Važnost optimalnog oblika i čistoće omega-3 masnih kiselina

Novije spoznaje otkrivaju nam da je za zdrav tijek trudnoće i pravilan razvoj djeteta, važan i odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina, posebice dokozaheksaenske masne kiseline (DHA), koja povoljno utječe na zdravlje srca i krvožilja te osigurava pravilan razvoj mozga i vida.

U kontekstu dodataka prehrani sa sadržajem ribljeg ulja i time omega-3 masnih kiselina, izrazito je bitan način pročišćivanja ribljeg ulja, a molekularnu destilaciju danas smatramo najdetaljnijim i najstrožim načinom pročišćivanja.

Molekularna destilacija ili destilacija kratkim putem posebna je vrsta vrlo visoke vakuumske destilacije koja se odvija u aparaturi konstruiranoj tako da je udaljenost koju molekule moraju prijeći između isparavanja i kondenzacije manja od njihovog srednjeg slobodnog puta. Riblje ulje se ovom metodom pročišćava od teških metala, uključujući živu, PCB (poliklorirane bifenile) i druga onečišćenja i tako nastaje siguran proizvod vrhunske kvalitete za krajnjeg potrošača.

U širokoj paleti dodataka prehrani za trudnice na domaćem tržištu, osim visoke kvalitete omega-3 masnih kiselina, doza dokozaheksaenske kiseline u našem dodatku prehrani je najveća u konkurenciji – iznosi čak 250 mg DHA!

Prenatal Omega3+ je u svakom pogledu namijenjen generacijama koje dolaze. Uz samu društvenu odgovornost prema Zemlji, naš je cilj da buduće majke u trudnoću uđu s adekvatnim zalihama nutrijenata i na taj način osiguraju temelj za zdravu trudnoću – pokazalo se kako se u njih rjeđe javljaju anemija, umor i brojne druge tegobe svojstvene trudnoći. Također, prema znanstvenim istraživanjima, njihova djeca imaju veće šanse da će biti dobroga zdravlja, dobro jesti, optimalno rasti, biti bistri i komunicirati s okolinom.

Almagea za nove generacije

Almagea dodaci prehrani prošli su stroge kontrole kvalitete te su u skladu s europskim propisima. Opredijelili smo se za transparentno poslovanje koje ulaže u očuvanje zdravlja čovjeka i kvalitete života na Zemlji s ciljem osiguravanja boljeg sutra za naše najmlađe. Iz tog razloga, Almagea dodaci prehrani ne sadrže ni GMO sastojke, plastifikatore niti konzervanse, a u skladu su s visokim standardima proizvodnje i nisu testirani na životinjama te osiguravaju isključivo najkvalitetnije sastojke koji pridonose poboljšanju kvalitete življenja i ljepote.Literatura:

1. Geisser P, Burckhardt S. The pharmacokinetics and pharmacodynamics of iron preparations. Pharmaceutics. 2011 Jan 4;3(1):12-33. doi: 10.3390/pharmaceutics3010012. PMID: 24310424; PMCID: PMC3857035.

2. Nordicnaturals.com. 2021. [online] Available at: <https://www.nordicnaturals.com/images/supportMaterials/PDFs/BRO-DistillingFacts-01-0914.pdf> [Accessed 8 March 2021].

3. Obeid R, Oexle K, Rißmann A, Pietrzik K, Koletzko B. Folate status and health: challenges and opportunities. J Perinat Med. 2016 Apr;44(3):261-8. doi: 10.1515/jpm-2014-0346. PMID: 25825915.

4. Rossi, P.; Grosso, N.R.; Pramparo, M. del C.; Nepote, V. Fractionation and concentration of omega-3 by molecular distillation. In Eicosapentaenoic Acid: Sources, Health Effects and Role in Disease Prevention; Nova Science Publishers: New York, NY, USA, 2012; pp. 177–203.

5. Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica. 2014 May;44(5):480-8. doi: 10.3109/00498254.2013.845705. Epub 2014 Feb 4. PMID: 24494987.