Kako pospješiti pokretljivost zglobova?

LIFESTYLE     8 MIN      ALMAGEA      16.11.2023

Lakoću pokreta i svakodnevno obavljanje različitih aktivnosti u najvećoj mjeri dugujemo našim zglobovima. Zanimljiv je podatak da 70 % sastava zglobova čini kolagen, protein koji našem tijelu daje snagu i strukturu. Od 28 različitih vrsta kolagena, koliko ih je ukupno identificirano u našem organizmu, kolagen tip II predstavlja ključnu strukturnu komponentu hrskavice. Stoga se održavanje adekvatne razine kolagena smatra esencijalnim za naše zdravlje i pokretljivost zglobova.

Kada govorimo o aktivnim tvarima za zdravlje zglobova, posebnu pažnju privlači nedenaturirani, odnosno nativni kolagen tip II. Ovaj oblik kolagena dobiva se iz pileće prsne kosti nježnim tehnološkim procesom koji čuva njegovu prirodnu strukturu. 

Na koji način djeluje nativni kolagen tip II?

Mogli bismo reći da uzimanjem nativnog kolagena tip II, kao dodatka prehrani, u nekoj mjeri možemo „zavarati“ vlastito tijelo. Tijekom bavljenja tjelesnom aktivnosti u našem tijelu dolazi do mehaničkog stresa koji uzrokuje trošenje hrskavice. Raspadanjem hrskavice kolagen tip II posljedično se otpušta u sinovijalnu tekućinu koja oblaže zglobove, a naš ga organizam tada prepoznaje kao strano tijelo te proizvodi i oslobađa sve više proupalnih spojeva. Tada se razvija upalno stanje koje samo dodatno pogoršava daljnje propadanje hrskavice, a osjećamo ga kao progresivnu bol i ukočenost u zglobovima, što smanjuje pokretljivost zglobova.

Kada uzimamo nativni kolagen tip II u obliku dodatka prehrani, ulaskom u probavni sustav, ovaj protein ulazi u interakciju sa stanicama imunološkog sustava koje se nalaze u našim crijevima. Pokreće se cijeli niz kompleksnih reakcija u tijelu zahvaljujući kojima kolagen više nije prepoznat kao strano tijelo, a postojeće upalno stanje se smanjuje.

Osim navedenog učinka, protuupalne molekule koje se pritom oslobađaju, potiču stanice hrskavice da proizvode vlastiti kolagen tip II što je ključ regeneracije hrskavice.

Učinkovitost UC-II® patentiranog nedenaturiranog kolagena

UC-II®  kolagen poboljšava funkciju koljena u zdravih osoba

Dosadašnja znanstvena istraživanja uspjela su dokazati da je upotreba UC-II®, patentiranog oblika nedenaturiranog kolagena tip II, sigurna i učinkovita strategija za smanjenje nelagode u zglobovima kod zdravih osoba te onih osoba koje boluju od osteoartritisa.

Cilj studije objavljene u travnju 2022. godine u znanstvenom časopisu Journal of Integrative and Complementary Medicine bio je ispitati učinak UC-II® kolagena na fleksibilnost koljena kod zdravih osoba koje su iskusile osjećaj nelagode u zglobovima nakon bavljenja tjelesnom aktivnosti. U ovo randomizirano, dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom, bilo je uključeno 96 zdravih odraslih osoba sa spomenutim problemom u zglobovima koje nisu imale dijagnozu osteoartritisa ili bilo kakvu drugu bolest zglobova. Ispitivanje je trajalo 24 tjedna (6 mjeseci), a ispitanici su bili podijeljeni u placebo skupinu te skupinu koja je svaki dan uzimala 40 mg UC-II®  kolagena. Parametri koje su znanstvenici promatrali bili su opseg pokreta kod fleksije i ekstenzije koljena, a za mjerenje ovih parametara korišten je goniometar.

Rezultati su pokazali kako je na kraju studije u skupini koja je uzimala UC-II® kolagen značajno porasla fleksija koljena, dakle, pokretljivost zglobova. Povećanje opsega tog pokreta iznosilo je 3,23° u odnosu na povećanje od 0,21° zabilježeno u placebo skupini. Što se tiče ekstenzije koljena, opseg pokreta u kolagen skupini porastao je za 2,21°, u usporedbi sa zanemarivim povećanjem od 1,27° u placebo skupini. Promatrajući dob ispitanika, znanstvenici su uočili da je najznačajnije povećanje opsega fleksije koljena zabilježeno u ispitanika starijih od 35 godina koji su uzimali kolagen (povećanje od 6,79° u kolagen skupini u odnosu na povećanje od 0,30° u placebo skupini). Rezultati stoga pokazuju da nedenaturirani kolagen tip II poboljšava elastičnost, rastegljivost i pokretljivost zglobova.

Znanstvenici su zaključili kako svakodnevno uzimanje  UC-II® kolagena u obliku dodatka prehrani u dozi od 40 mg poboljšava funkciju koljena zdravih osoba koje su iskusile osjećaj nelagode u zglobovima nakon bavljenja tjelesnom aktivnosti.

UC-II®  kolagen smanjuje nelagodu u zglobovima 

Cilj istraživanja, čiji su rezultati u kolovozu 2021. godine predstavljeni na Svjetskom kongresu o osteoporozi, osteoartritisu i koštano – mišićnim bolestima, bio je utvrditi učinkovitost i podnošljivost uzimanja UC-II® kolagena na nelagodu i mobilnost koljena kod zdravih osoba koje osjećaju bol u zglobovima tijekom tjelesne aktivnosti.

U ovoj dvostruko slijepoj placebo kontroliranoj studiji, koja je trajala 24 tjedna, sudjelovalo je 96 ispitanika koji su tijekom provođenja testa jednonožnog iskoraka (SLSD, eng. single-leg-step-down) prijavili stupanj boli 5 od ukupno 11 stupnjeva na Likertovoj skali. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine – skupinu koja je dobivala placebo te skupinu koja je uzimala 40 mg  UC-II®. Pokretljivost zglobova mjerena je brojem dnevnih koraka koristeći brojač koraka, a nelagoda u zglobovima ispitivana je subjektivnim upitnikom o problemima s koljenom.

Rezultati su pokazali kako je na kraju istraživanja kod ispitanika koji su uzimali kolagen zabilježen veći broj dnevnih koraka, u odnosu na početak studije. Detaljnom analizom rezultata primijećeno je da je veći broj koraka u kolagen skupini zabilježen kod muških ispitanika te ispitanika u dobi od 20 do 35 godina koji su imali veći broj koraka na SLSD testu prije nego su prijavili stupanj boli 5 na Likertovoj skali, a ta promjena bila je značajna u odnosu na vrijednost prije početka uzimanja UC-II® kolagena.

Što se tiče mjerenja nelagode u zglobovima, kod kolagen skupine zabilježeno je značajno smanjenje trajanja boli u koljenu tijekom uobičajene sportske aktivnosti, u usporedbi s placebom. Osim toga, ispitanici koji su uzimali kolagen primijetili su poboljšanje kvalitete života tijekom trajanja istraživanja, dok u placebo skupini takve značajne promjene nisu zabilježene. 

Autori ovog istraživanja zaključili su kako uzimanje UC-II® nedenaturiranog kolagena tip II u obliku dodatka prehrani podupire pokretljivost zglobova i može smanjiti nelagodu u zglobovima tijekom svakodnevnih aktivnosti. 

Prvi izbor za vaše zglobove i mišiće – Motion Support+

Motion Support+ je dodatak prehrani nove generacije koji sadrži patentirani nedenaturirani kolagen tip II (UC-II®), vitamin D3 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića, vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju te vitamin K2 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju. Vitamin K2 kojeg sadrži Motion Support+ specifičan je po tome što dolazi u obliku visokokvalitetnog menakinona MK-7. MK-7 je najčišći oblik vitamina K2 identičnog onome koji nalazimo u hrani. Motion Support+ se preporučuje tjelesno aktivnim osobama svih dobnih skupina koje žele pospješiti pokretljivost zglobova i očuvati hrskavicu, kosti i mišiće.

Literatura:

Schön C, Knaub K, Alt W, Durkee S, Saiyed Z, Juturu V. UC-II Undenatured Type II Collagen for Knee Joint Flexibility: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study. J Integr Complement Med. 2022 Apr 4. doi: 10.1089/jicm.2021.0365. Epub ahead of print. PMID: 35377244.

World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (WCO-IOF-ESCEO 2021): Oral Communication Abstracts.Osteoporos Int32,41–56 (2021). https://doi.org/10.1007/s00198-021-06112-0.

 

 

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57