Kako vaš lokomotorni sustav održati zdravim?

LIFESTYLE     5 MIN      ALMAGEA      16.11.2023

Vaš lokomotorni sustav moguće je održati zdravim tako da pazite na svakodnevnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a uz to i uzimati odgovarajuće dodatke prehrani.

Jeste li znali da prema rezultatima epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj svaka četvrta žena i svaki peti muškarac srednje životne dobi imaju neki od simptoma degenerativno promijenjenih zglobova? U 10 % mlađe populacije u dobi između 15 i 25 godina pronađene su artrotske promjene. Kako biste svoje tijelo zaštitili od degenerativnih bolesti zglobova i kostiju, bitno je paziti na svakodnevnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a uz to i uzimati  odgovarajuće dodatke prehrani.

Bolesti i tegobe koje pogađaju lokomotorni sustav

Lokomotorni sustav složene je strukture, a sastavljen je od kostiju, mišića i spojeva među kostima. Kostur pruža oslonac tijelu i omogućava mu stalan oblik, mišići omogućuju međusobno primicanje ili odmicanje pojedinih dijelova tijela, a spojevi pružaju stabilnost i gibljivost1.

Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na nastanak problema lokomotornog sustava. Spol, nasljedne bolesti, životna dob, tjelesna masa, zanimanje, ozljede lokomotornog sustava, bolesti kostiju i zglobova te operativni zahvati samo su neki od čimbenika koji potenciraju tegobe lokomotornog sustava.

U današnje vrijeme stanovništvo se sve više bavi tjelesnom aktivnošću što je od izuzetne važnosti za zdravlje organizma, međutim pojačana tjelesna aktivnost, starija životna dob te razne zdravstvene tegobe doprinose bržem trošenju struktura koje izgrađuju naše zglobove. 

Korištenje dodataka prehrani koji u svojem sastavu sadrže vitamine K2 i D3 mogu znatno pomoći u održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića, a samim time i smanjiti tegobe koje mogu pogoditi lokomotorni sustav.

Vitamini K2 i D3 

Vitamini K2 i D3 služe kao potpora mišićno-skeletnom sustavu i drugim tjelesnim sustavima u tijelu. Zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih svojstava, danas su jedan od najčešćih sastojaka proizvoda za zaštitu i zdravlje lokomotornog sustava.

Vitamin K2 aktivno djeluje na proteine krvožilnog sustava koji doprinose elastičnosti krvnih žila te pravilnoj ugradnji kalcija u kosti, posljedično stvarajući snažnije kosti tijela i jači lokomotorni sustav. Vitamin K2 nastaje u procesu bakterijske fermentacije stoga su njegov najveći izvori fermentirane namirnice kao što su sir, jogurt i natto (japansko jelo od fermentirane soje). Osim što pridonosi očuvanju zdravih kostiju, vitamin K2 u kombinaciji s vitaminom D3 osigurava pravilnu mineralizaciju kostiju te doprinosi prevenciji osteoporoze. Osteoporoza je progresivna sustavna bolest skeleta karakterizirana niskom koštanom masom.

Zapadnjačka prehrana današnjice ne sadrži dovoljne količine vitamina K2, stoga drugi nutrijenti i molekule, koje su ovisne o vitaminu K2 nisu u mogućnosti vršiti svoju funkciju zbog čega zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava može biti narušeno2.

Vitamin D ima brojne uloge u organizmu, a njegov deficit povezuje se s brojnim bolestima. Vitamin D3 regulira metabolizam kalcija u tijelu te doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora u organizmu. Bitan je za očuvanje zdravih zubi i kosti te normalne mišićne funkcije, a doprinosi i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Osim što održava gustoću kostiju, smatra se da ovaj važan biogeni element ima ulogu u sprječavanju padova te pojave kardiovaskularnih, upalnih i malignih bolesti. Glavni izvor vitamina D u tijelu je njegova sinteza u koži, iz kolesterola, pod utjecajem UVB zraka. Koliko je vitamin D3 bitan u našem organizmu dokazuje činjenica kako svaka stanica našeg tijela sadrži receptore za vitamin D32.

Podrška u svakom koraku

MOTION SUPPORT+ inovativni je dodatak prehrani nove generacije koji u svojem sastavu, uz vitamine C, K2 i D3, sadrži i patentiranu supstancu – kolagen tip II, imenom UC-II®.

Literatura:

  1. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 14. 7. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=37038>.
  2. van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017) The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int. J. Endocrinol. 7454376. https://doi.org/10.1155/2017/745437.
Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57