Može li kurkumin postati ključan dio budućih terapija za HPV

LIFESTYLE     3 MIN      ALMAGEA      06.11.2023

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Zdravstveni izazovi s kojima se čovječanstvo 21. stoljeća suočava su uz, karcinome i kardiovaskularne bolesti, izuzetna proširenost virusa. No, u ovom članku nećemo govoriti o najčešćoj temi naše današnjice (pandemija SARS-CoV-2 virusa) nego o humanom papilomavirusu (HPV).

 

HPV je najčešći, spolno prenosivi, virus među ljudskom populacijom

 

Tijekom života najmanje 50 % spolno aktivnih osoba inficirat će se HPV-om. HPV-infekcija obično prođe sama od sebe djelovanjem vlastitog imunološkog sustava. HPV je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa 13 % svjetske populacije1 i nažalost još uvijek ne zauzima dovoljno medijskog prostora kojeg „zaslužuje“ obzirom da se prema prethodnim izvješćima svake godine može očekivati 34 800 novih karcinoma povezanih s HPV-om, ako se širenje infekcije ne spriječi2.

Od otprilike 200 poznatih tipova HPV-a – koji su najopasniji za nas?

Ovisno o svom onkogenom potencijalu (sklonost virusa da potiče karcinogene promjene na našim stanicama), tipovi HPV-a dijele se na niskorizične i visokorizične tipove.

 • infekcija HPV-om niskog rizika povezana je s pojavom benignih bradavica na genitalnom ili analnom području kod oba spola, koje su obično bezbolne i bez izraženih drugih simptoma, a mogu dovesti i do promjena u sluznici vrata maternice koje ne dovode do kanceroznih promjena, dok je
 • infekcija HPV-om visokog rizika povezana s abnormalnim promjenama u epitelu vrata maternice poznate kao cervikalna intraepitelna neoplazija (skraćenica: CIN). Kronična ili perzistirajuća HPV infekcija povećava rizik za razvojem raka vrata maternice i drugih karcinoma genitalnog ili analnog područja kod oba spola3. Postoji oko 15 visokorizičnih tipova HPV-a, od kojih su najvažniji/ najopasniji HPV 16 i HPV 18, koji su odgovorni za više od 70 % raka vrata maternice u žena 4.

Naime, HPV je u preko 98 % slučajeva uzročnik raka grlića maternice zato je i poznat kao „tihi ubojica”, budući da zaražene osobe obično nisu svjesne prisutnosti virusa, a niti karcinoma, koji se zbog njega razvija, sve dok ne bude prekasno za izlječenje. S druge strane, trenutni terapijski pristupi nose određena ograničenja stoga bi razvoj novih terapijskih platformi mogao optimizirati ishod liječenja karcinoma vezanih za reproduktivni sustav.

Najznačajnije ljekovite biljke, koje se često koriste u antivirusnim tretmanima u Ayurvedskoj medicini, unazad desetak godina često su predmet istraživačkih studija.

Kurkumin – drevno bogatstvo Ayurvedske medicine

Kurkumin je i glavni bioaktivni sastojak kurkume te posjeduje različite terapeutske potencijale, kao što su: antitumorski5,6, anti-aterosklerotski7,8, antimikrobni, antiviralni9, antioksidacijski10 i protuupalni11–13. Više od 300 kliničkih istraživanja potvrdilo je njegovo blagotvorno djelovanje kod raznih bolesti, a kod ove tematike posebno nam je interesantno njegovo antiviralno i antikarcinogeno djelovanje.

Prirodni spojevi poput kurkumina imaju sposobnost modulirati neke genetske i epigenetske mehanizme, što može povećati osjetljivost stanica raka na konvencionalne lijekove te tako inhibiraju rast tumora14,15.

Za kurkumin je otkriveno da ima veliki izbor molekularnih targeta (ciljeva), uključujući neke transkripcijske faktore, genetske modulatore, kinaze, faktore rasta i receptore na staničnim membranama16-20. Dakle, možemo reći da ovaj drevni sastojak ima svojstvo da nas na genetskoj razini štiti od razvoja neželjenih promjena na stanicama. Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin djeluje kao blagotvorno pomoćno i kemopreventivno sredstvo kod karcinoma21. Ono što je izuzetno bitno: studije na ljudima su pokazale podnošljivost, sigurnost i antikarcinogenu sposobnost ovog spoja za ljude22, 23.

Kurkumin, HPV i rak vrata maternice

Rak vrata maternice je treći po učestalosti malignitet i četvrti vodeći uzrok smrtnosti od raka kod žena24. U današnje vrijeme njegova učestalost sve je veća među mlađim ženama25. Pacijenti koji su još u ranoj fazi stadija imaju dobru prognozu i uspješno odgovaraju na konvencionalne tretmane, uključujući kemozračenje i/ ili kirurški zahvat26. U nizu istraživanja, kurkumin pokazuje kemoterapeutsko djelovanje i kemopreventivne učinke27. Nekoliko studija je dokazalo potencijalnu korist kurkumina u liječenju s monoterapijom (kada je korišten samo kurkumin) i u kombinaciji sa standardnim kemoterapeutskim lijekovima. Također zanimljivo – pokazalo se da kurkumin poboljšava učinkovitost trenutne terapije senzibiliziranjem otpornosti stanica raka na kemoradioterapiju, koja je bila velika prepreka u liječenju raka.

Studija znanstvenika Divya i Pillai iz 2006. godine imala je za cilj analizirati antitumorska i antivirusna svojstva kurkumina na stanice raka vrata maternice povezane s HPV-om. Njihovi nalazi pokazuju da je kurkumin citotoksičan za stanice raka vrata maternice. Citotoksična aktivnost bila je selektivno veća u stanicama inficiranim visoko-rizičnim tipovima HPV-a (tipovima 16 i 18) u usporedbi sa stanicama koje nisu inficirane HPV-om29.

Učinci kurkumina kod ginekoloških karcinoma pokazuju da je njegovo djelovanje povezano s aktivacijom autofagije i apoptotičkih puteva te inhibicija invazije i metastaziranja karcinogenih stanica kod više vrsti tumora. Kurkumin potiskuje (suprimira) tvari koje potiču upalu (poput NF-κB i njegovih genskih „meta“) i koje igraju značajnu ulogu u kontroli invazije i metastaziranju stanica raka28.

Ravnoteža između proliferacije (dijeljenja) tumorskih stanica i spontane stanične smrti putem apoptoze imala je važnu ulogu u regulaciji rasta tumorskih stanica. Kurkuminom je inducirana apoptoza u stanicama raka vrata maternice. Kurkumin je također selektivno regulirao vezanje AP-1, nezamjenjive komponente (specifične za epitelno tkivo) za učinkovitu ekspresiju gena HPV-a.

Ovi rezultati pružaju atraktivne podatke za moguću upotrebu kurkumina u liječenju tumora povezanih s HPV-om30. Ghasemi i suradnici nedavno su proveli in vitro studiju za procjenu mehanizama povezanih s antikancerogenim učincima kurkumina na stanične linije raka vrata maternice te su još jednom potvrdili da kurkumin suzbija proliferaciju i invaziju stanica raka u vrat maternice31.

Nedavno je objavljeno da kurkumin pokazuje izuzetno „pametno“ djelovanje, naime on podiže unutarstanične razine reaktivnih kisikovih vrsta (engl. ROS, reactive oxygen species) u stanicama raka vrata maternice, ali ne i u zdravim epitelnim stanicama. Upravo su ti ROS slobodni radikali koji djeluju citotoksično na stanice raka. Ova zapažanja pokazuju da kurkumin potiče apoptozu stanica raka vrata maternice povećanjem stvaranja ROS-a specifične za taj tip stanice32.

Prema Yoysungnoen-Chintaninom izvješću studije33 koju su proveli na animalnom modelu, pokazano je da kurkumin inhibira angiogenezu kao i rast tumora.

Ono što je izuzetno važno jest sigurnost i podnošljivost kurkumina koja je dokazana u brojnim kliničkim studijama. Iz svih iznesenih podataka i činjenica zaključujemo da je potrebno više studija usmjeriti na prirodom pružene, aktivne sastojke, koji imaju veliki potencijal korištenja za razvoj antivirusnih lijekova buduće generacije34. Uz navedene blagotvorne učinke, terapija kurkuminom ipak se suočava s određenim ograničenjima kao što je niska bioraspoloživost.

Bioraspoloživost – pravo mjerilo snage kurkumina

Bioraspoloživost nekog spoja označava udio primijenjenog aktivnog sastojka koji doseže u sistemsku cirkulaciju i pokazuje benefite za zdravlje korisnika. Budući da slaba bioraspoloživost limitira terapijsku korist kurkumina, napravljeni su brojni pokušaji kako bi se povećala njegova apsorpcija. Po ovom pitanju, najznačajniji doprinos bioraspoloživosti kurkumina, postigla je tvrtka AQUANOVA (Njemačka) koja je proizvela kurkumin u micelama (zaštićenog imena: NovaSOL® Curcumin).

Kako se to postiglo? Korištenjem fizikalnog procesa solubilizacije – kojim se omogućuje da kurkumin, koji je inače netopiv u vodi, postaje u vodi topiv. Bioraspoloživost ovog micelarnog oblika kurkumina dokazana je studijom iz 2014. godine35 u kojoj je sudjelovalo 23 ljudska ispitanika gdje je dokazano da oblik solubilizata kurkumina u micelama pokazuje superiornu bioraspoloživost u odnosu na ostale oblike kurkumina; konkretno imao je čak 185 puta veću bioraspoloživost od nativnog kurkumina kojeg nalazimo u prahu kurkume. Ovim važnim znanstveno-tehnološkim korakom otvaraju se novi horizonti u prevenciji i liječenju najvećih izazova današnje medicine.

Uz Curcumin Forte+ je snaga kurkumina na vašoj strani

Curcumin Forte+ sadrži snažnu sinergiju visoko iskoristivog micelarnog oblika kurkumina (NovaSOL® Curcumin) i vitamina D koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta. Tako jedna Licaps® kapsula odgovara primjeni 5800 mg nativnog kurkumina, odnosno otprilike 232 grama praha kurkume. Curcumin Forte+ dolazi u Licaps® kapsulama koje ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, škrob, šećer, plastifikatore, laktozu, alergene i GMO sastojke. Proizvod je namijenjen svim osobama koje žele doprinijeti boljoj funkciji imuniteta, pravilnijem procesu dijeljenja i funkcije stanica te onima koji žele unijeti visoko-iskoristiv oblik kurkumina.

Hvala ti što si izdvojila/o vrijeme za čitanje ovog teksta! Ako ti se svidio, podijeli ovaj tekst s nekom dragom osobom za koju znaš da bi ga trebala pročitati kako bismo zajedno povećali svijest o koracima koje možemo poduzeti kako bi prevenirali širenje HPV-a te pojavu raka grlića maternice!

Sve podijeljene informacije temelje se na istraživanjima i činjenicama te ih preporučamo koristiti samo kao dodatak preporukama i službenoj dijagnozi Vašeg liječnika/ specijalista te nisu zamjena za liječničko mišljenje. Ukoliko Vi  i/ili Vaš partner/ica imate HPV, pozivamo Vas da se javite svojem ginekologu (žene) ili dermatovenerologu (muškarci). Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se raznolike i uravnotežene prehrani te zdravog načina života.

Literatura:

 1. Pennycook KB, McCready TA: Condyloma Acuminata. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, StatPearls Publishing LLC.; 2021.
 2. Senkomago V, Henley SJ, Thomas CC, Mix JM, Markowitz LE, SaraiyaM (2019) Human Papillomavirus-Attributable Cancers – the United States, 2012-2016. MMWR Morbidity and mortality weekly report, 68(33):724-728. doi:10.15585/mmwr.mm6833a3.
 3. Zur Hausen H. (2009) Papillomaviruses in the causation of human cancers – a brief historical account. Virology;384(2):260–5.
 4. Pappa, K.I., Kontostathi, G., Lygirou, V., Zoidakis, J., Anagnou, N.P. (2018) Novel structural approaches concerning HPV proteins: Insight into targeted therapies for cervical cancer. Oncology reports, 39(4):1547-1554. doi:/10.3892/or.2018.6257.
 5. Vallianou NG, Evangelopoulos A, Schizas N, Kazazis C. Potential anticancer properties and mechanisms of action of curcumin. Anticancer Res. 2015; 35(2):645–51.
 6. Teymouri M, Pirro M, Johnston TP, Sahebkar A. Curcumin as a multifaceted compound against human papilloma virus infection and cervical cancers: A review of chemistry, cellular, molecular, and preclinical features. BioFactors. 2017;43(3):331–46.
 7. Miriyala S, Panchatcharam M, Rengarajulu P. Cardioprotective effects of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:359–77.
 8. Um MY, Hwang KH, Choi WH, Ahn J, Jung CH, Ha TY. Curcumin attenuates adhesion molecules and matrix metalloproteinase expression in hypercholesterolemic rabbits. Nutr Res (New York, NY). 2014;34(10):886–93.
 9. Moghadamtousi SZ, Kadir HA, Hassandarvish P, Tajik H, Abubakar S, Zandi K. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. BioMed Res Int. 2014;2014:186864.
 10. Sahebkar A, Serban M-C, Ursoniu S, Banach M. Effect of curcuminoids on oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Functional Foods. 2015;18:898–909.
 11. Panahi Y, Hosseini MS, Khalili N, Naimi E, Simental-Mendia LE, Majeed M, Sahebkar A. Effects of curcumin on serum cytokine concentrations in subjects with metabolic syndrome: A post-hoc analysis of a randomized controlled trial. Biomed Pharmacother. 2016;82:578–82.
 12. Abdollahi E, Momtazi AA, Johnston TP, Sahebkar A. Therapeutic effects of curcumin in inflammatory and immune-mediated diseases: A nature-made jack-of-all-trades? J Cell Physiol. 2018;233(2):830–48.
 13. Mollazadeh H, Cicero AFG, Blesso CN, Pirro M, Majeed M, Sahebkar A. Immune modulation by curcumin: The role of interleukin-10. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(1):89–101.
 14. Li Y, Kong D, Wang Z, Sarkar FH. Regulation of microRNAs by natural agents: an emerging field in chemoprevention and chemotherapy research. Pharm Res. 2010;27(6):1027–41.
 15. Reuter S, Gupta SC, Park B, Goel A, Aggarwal BB. Epigenetic changes induced by curcumin and other natural compounds. Genes Nutr. 2011;6(2): 93–108.
 16. Momtazi AA, Derosa G, Maffioli P, Banach M, Sahebkar A. Role of microRNAs in the Therapeutic Effects of Curcumin in Non-Cancer Diseases. Mol Diagn Ther. 2016;20(4):335–45.
 17. Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013;15(1):195–218.
 18. Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018;32(6):985–95.
 19. Ferlay J, Colombet M, Soerjomataram I, Mathers C, Parkin DM, Pineros M, Znaor A, Bray F. Estimating the global cancer incidence and mortality in 2018: GLOBOCAN sources and methods. Int J Cancer. 2019;144(8):1941–53.
 20. Suh DH, Kim M, Lee KH, Eom KY, Kjeldsen MK, Mirza MR, Kim JW. Major clinical research advances in gynecologic cancer in 2017. J Gynecol Oncol. 2018;29(2):e31.
 21. Kumar G, Mittal S, Sak K, Tuli HS. Molecular mechanisms underlying chemopreventive potential of curcumin: Current challenges and future perspectives. Life Sci. 2016;148:313–28.
 22. Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013;15(1):195–218.
 23. Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. (2018) Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res;32(6):985–95.
 24. Wu ES, Jeronimo J, Feldman S. (2017) Barriers and Challenges to Treatment Alternatives for Early-Stage Cervical Cancer in Lower-Resource Settings. J Global Oncol;3(5):572–82.
 25. Kessler TA. (2017) Cervical Cancer: Prevention and Early Detection. Semin Oncol Nurs.;33(2):172–83.
 26. Marth C, Landoni F, Mahner S, McCormack M, Gonzalez-Martin A, Colombo N. Cervical cancer: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2017;28(suppl_4):iv72–83.
 27. Nardo L, Andreoni A, Bondani M, Masson M, Hjorth Tonnesen H. (2009) Studies on curcumin and curcuminoids. XXXIV. Photophysical properties of a symmetrical, non-substituted curcumin analogue. J Photochem Photobiol B.; 97(2):77–86.
 28. Pourhanifeh et al. (2020) Therapeutic role of curcumin and its novel formulations in gynecological cancers. Journal of Ovarian Research;13:130.doi.org/10.1186/s13048-020-00731-7.
 29. Prusty BK, Das BC. Constitutive activation of transcription factor AP-1 in cervical cancer and suppression of human papillomavirus (HPV) transcription and AP-1 activity in HeLa cells by curcumin (2005). Int J Cancer; 113(6):951–60.
 1. Chandrasekhar S. Divya, M Radhakrishna Pillai (2006) Antitumor action of curcumin in human papillomavirus associated cells involves downregulation of viral oncogenes, prevention of NFKB and AP-1 translocation and modulation of apoptosis. Molecular Carcinogenesis; 45(5):320-32. doi:10.1002/mc.20170.
 2. Ghasemi F, Shafiee M, Banikazemi Z, Pourhanifeh MH, Khanbabaei H, Shamshirian A, Moghadam SA, ArefNezhad R, Sahebkar A, Avan A. (2019) Curcumin inhibits NF-kB and Wnt/β-catenin pathways in cervical cancer cells. Pathol Res Pract; 215(10):152556.
 3. Kim B, Kim HS, Jung EJ, Lee JY, Tsang BK, Lim JM, Song YS. (2016) Curcumin induces ER stress-mediated apoptosis through selective generation of reactive oxygen species in cervical cancer cells. Mol Carcinog; 55(5):918–28.
 4. Yoysungnoen-Chintana P, Bhattarakosol P, Patumraj S. (2014) Antitumor and antiangiogenic activities of curcumin in cervical cancer xenografts in nude mice. Biomed Res Int; 2014:817972.
 5. Fazeli, M. i sur. (2021) Investigation of potential antiviral natural products with an effect on HPV18 E6 protein by molecular docking method. Functional Foods in Health and Disease; 11(11):586-603. doi:10.31989/ffhd.v11i11.840.

35. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. (2014) The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res; 58(3):516-27.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97