Njezin dnevnik u 30-ima Nije u šoldima sve

DNEVNIK LIFESTYLE     10 MIN      ALMAGEA      19.12.2023

Ruku na srce, onog trenutka kad zaprimim poruku sadržaja „Poštovani, vrijeme dostave paketa je danas između…“ razvučem osmijeh na lice, srce mi počne (barem malo) brže tući i dan mi je odmah bolji. Isto tako srce počne brže tući kad stigne izvod od banke i popis svih mjesečnih transakcija. Samo se onda uhvatim za glavu i pomislim „Je li mi sve to baš trebalo?“

I zato se pitam: „Kako ne izgubiti živce i sve novce s računa kad je u pitanju trudnoća i kupnja stvari za mamu i bebu?”

Par ideja za udobnu trudnoću

Sve je više brandova na tržištu koji u svojim kolekcijama nude i posebno osmišljene kolekcije za trudnice i buduće mame. H&M, Oysho, Mango, Sezane, Asos, About You samo su neki od brandova i webshopova kod kojih možete pronaći odjeću namijenjenu trudnicama. Bez obzira koje predmete su oni stavili u te kategorije, ja bih za vrijeme trudnoće uredno prošla sve kategorije i za žene i muškarce. Priznajem da u ormaru imam barem 5 stvari s muškog odjela. Poslovne hlače i traperice (zato jer su normalne dužine), veste, obične majice, trenirke (jer imaju džepove…i jer su normalne dužine). Ono što sam otkrila slučajno u drugoj trudnoći je mali trik s muškim trapericama. Nakon što sam se sa suzom u oku oprostila od svojih omiljenih (ženskih) traperica, iz ormara sam izvukla muške traperice koje uredno nosim i u 8. mjesecu trudnoće. Da se razumijemo – ne mogu ih zakopčati do kraja radi trbuha, ali zato trik sa gumicom i malo duža vesta spase kombinaciju.

Radi svog kroja i dubine, muške traperice mogu puno duže nositi od ženskih. Prije nego li krenete peglati kartice, bacite oko na susjedni ormar s muškim stvarima – možda u njemu pronađete neke stvari koje možete posuditi na par mjeseci. Osim kod partnera, raspitajte se i kod prijateljica koje su nedavno rodile, imaju li možda trudničkih stvari koje im više nisu potrebne, a vama će itekako biti korisne.

Kad bih nešto i kupovala u periodu trudnoće, gledala bih da to mogu nositi i dok sam trudna, ali i nakon poroda. I zato živjele rebraste haljine koje mogu nositi kroz (barem) 3 godišnja doba i koje se prilagođavaju tijelu kako se ono širi i stanjuje. Od ostalih favorita koje sam si kupila u trudnoći su šire košulje ravnog kroja, baloner i veste. U prvoj trudnoći sam, priznajem, kupovala puno više stvari iz jednostavnog razloga jer sam i dalje odlazila na posao i kako je bilo ljeto, trebale su mi neke duže i šire haljine. Sve te haljine koje sam nosila u prvoj trudnoći su bile zahvalnog kroja i mogu ih danas nositi. U drugoj trudnoći stvari su postale jednostavnije – dane provodim u trenirkama i pidžamama.

Hvala pandemiji i potresima što brinu o mom stanju na tekućem računu. Kroz cijelu drugu trudnoću sam si kupila dva para trudničkih traperica, trudničke potkošulje, dvije majice i jednu vestu. I to je to od „trudničkih“ stvari.

Moji favoriti za mame i one koje će to postati

Osim odjeće, postoje još neke stvari koje su mi bile potrebne i koje svakako mogu preporučiti trudnicama, a jedna od njih je tzv. banana jastuk (poznat pod nazivom jastuk za dojenje). Taj divan jastuk mi je bio od velike pomoći pri spavanju, ali i nakon poroda jer bih s njim zaštitila bebu kad bi spavala po danu. Radi te dodatne funkcionalnosti nisam kupila sve popularnije gnijezdo koje je po mojoj procijeni precijenjena stvar i zauzima nepotreban prostor. Otkrit ću vam i tu jednu „caku“ koju imajte na umu kad birate jastuk. Kako postoje različite vrste tih jastuka, obratite pažnju na sljedeće: punjenje može biti od mikro granula (male kuglice stiropora) ili mikrovlakna (poput klasičnog jastuka). Mikro granule se vremenom troše te će vaš jastuk s vremenom postajati sve manji i manji.

Meni je doslovce ¼ jastuka nestala s vremenom.

Koliko god mi bile divne i krasne bile „neutral newborn rooms“ na Pinterestu, kao tipični Jarac vodila sam se razumom i ostavila uređenje dječje sobe do posljednjeg detalja za malo kasnije. Itekako sam sretna što sam se pri kupnji ključnih stvari (kao što su na primjer kinderbet i kolica) vodila razumom. Znala sam da želim kinderbet držati kraj svoje strane kreveta kako bi mi česta buđenja i hranjenja bila puno lakša i jednostavnija. Oporavak od prvog poroda zbog određenih stvari (npr. epiziotomija, carski rez) može trajati duže nego što ste zamislile. Ja sam tako mislila da ću uredno moći sjediti i dojiti pri povratku doma. Yeah right…

Zbog epiziotomije nakon prvog poroda ležala sam u krevetu puna dva tjedna. Zato sam bila sretna radi odluke da smo kupili manji prijenosni kinderbet koji sam po potrebi mogla premještati di god mi je trebao. Preko dana bih ga znala prebaciti i u dnevni boravak kako bih imala bebu blizu sebe dok ja obavljam ostale poslove. Neću ni spomenuti da smo nakon potresa prvo njega spakirali sa sobom i tako je mala M. taj dan mogla na miru spavati u krevetiću.

Što se odabira kolica tiče, to je gore od pisanja diplomskog. Želiš uzeti najbolje za dijete, a izbor je zaista ogroman i više nisi siguran na što treba posebno obratiti pažnju. Ono što sam tijekom tog perioda odabira kolica uspjela shvatiti da je potrebno preispitati svoje navike, način života, provođenja slobodnog vremena i uz sve to uzeti u obzir i financijsku stavku. Pisala sam si što želim od kolica: da su mala, lagana, jednostavna za korištenje, da ih mogu brzo i lako sklopiti, da stanu u avion/prtljažnik, neutralne boje. Mala gradska kolica s nastavkom (košarom) za novorođenče su se pokazala kao odličan izbor za mene. Sklopljena su stala iza sica, mogla sam s njima ući u tramvaj, jednostavno se kretati dućanom, ali i uredno obilaziti Maksimirske staze i Plitvička jezera.

Veseli me što ću ih moći iskoristiti i za drugu bebu.

O svakoj stvari koja bi se trebala kupiti za bebu se mogu napisati znanstveni radovi. Neka vam videi o „must have proizvodima“ i razni članci budu samo tu kao pomoć i inspiracija za pisanje popisa stvari koje vam trebaju. Čak i kad složite popis možete ga podijeliti na neke kategorije kao što su: trebam ih u prvom mjesecu (npr. kinderbet), trebam ih u prvih 6 mjeseci (npr. zvečka, igračka za kolica) i trebam ih u prvih godinu dana (npr. nove tapete za dječju sobu).

Imajte samo na umu da je na početku vašoj bebi najvažnije da je njihova mama uz njih, da ih može zagrliti i utješiti. Sve ostalo je manje važno, vjerujte mi.

M.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90 

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97