Njezin dnevnik u 30-ima Zadnje pripreme

DNEVNIK LIFESTYLE     10 MIN      ALMAGEA      12.12.2023

Fascinantno je kako jedan datum može promijeniti cijeli tvoj život ili u najmanju ruku promijeniti mu smjer.

Osim datuma rođenja prvog djeteta, ne mogu ne spomenuti 22.3.2020. iliti dan kad smo doživjeli najgore buđenje u životu. Potres u Zagrebu popraćen pandemijom, uz dodatak male bebe stare 6 mjeseci, natjerao me na nešto što mi nikad nije bilo na kraj pameti. Pakiraj kofere i seli se na more. Vrlo brzo smo se MM (kako žene na forumima znaju pisati skraćenicu za „moj muž“) i ja dogovorili da je to u ovoj situaciji najbolja odluka i da ćemo se probati prilagoditi novonastaloj situaciji. Da preskočim onaj dio paničnog pakiranja, silazak niz stepenice s 10.kata zgrade, gledanje u snijeg koji pada, plakanje na vijesti o trudnicama ispred Petrove bolnice… Godinu dana kasnije mi i dalje živimo na moru. Da se razumijemo, vratili smo se mi u Zagreb taman da doživimo još jedan onaj veliki potres koji nas je ponovno natjerao da spakiramo stvari i isti dan se spustimo u naše utočište. Samo ovaj put smo uz dijete od godinu i pol imali još jedno na putu.

I kako su dani odmicali, morali smo donijeti odluku gdje ću roditi, odnosno napraviti pripreme za porod.  Obzirom na ponavljanje potresa i pandemiju, odluka je pala da rodim u Zadru. Koliko god mi Zagreb i KB Merkur bio drag, meni je bio bitniji moj mir znajući da me u Dalmaciji potres neće zatvoriti u liftu ili izbaciti ispred rodilišta. I tako je krenulo naše upoznavanje sa zadarskim rodilištem. A lipi moji to van je štorija za sebe pa ćemo o njemu malo kasnije. Pomalo. „Vrag odnia prišu“ – kako bi moja pokojna baba rekla.

Što nositi na preglede?

 

Bez obzira u kojem stadiju trudnoće bila, na pregled bih nosila bocu vode, bombone s grožđanim šećerom i slušalice za mobitel. Kad idete na OGTT pretragu (ono kad u razmaku od sat vremena pijete zašećerenu vodu i tako ponovite 3 puta) komotno ponesite i knjigu (i sendvič). Kad smo kod literature već imam jedan savjet vrijedan zlata – ne gubite vrijeme čitajući o stvarima koje će vam se dogoditi u trudnoći. Neće vam puno pomoći što se pripreme za porod tiče. Meni se osobno pokazalo korisnije čitati o stvarima NAKON što se dijete rodi. Pratila sam trudnoću preko aplikacije koja bi mi na tjednoj bazi sumirala koje sve promjene me očekuju, koliko je beba narasla i to mi je bilo više nego dovoljno. Odgovore na sva eventualna pitanja bih saznala od ginekologice. Koliko god omot bio „vintage“, knjiga „Što očekivati prve godine“ mi se pokazala korisnom jer na jednom mjestu sadrži savjete za mamu i bebu.

Učini nešto za sebe

 

Dodatno što možete čuti od ostalih trudnica i majki je „naspavaj se“. I to stoji, ali bih ja svakako dodala i „učini nešto za sebe na čemu ćeš si kasnije biti zahvalna“. Tako sam ja u prvoj trudnoći upisala tečaj grafičkog dizajna. Razmislite što vas veseli i zahtjeva vaše vrijeme koje kasnije, kad se dijete rodi, možda nećete uspjeti odraditi. To može biti i virtualna šetnja Rimom, odlazak u kazalište, fotografiranje, tečaj keramike…ili jednostavno čitanje klasika u miru i tišini. Koliko god sam uživala u epizodama svake sezone Seks&grada, moram priznati da mi je sad žao tog utrošenog vremena.

Ako vam je trudnoća uredna, dobro se osjećate i imate doktor vam je dao zeleno svijetlo za vježbanje – vježbajte. I 10 minuta dnevno vam može kasnije značiti. Ako morate skratiti vježbe i odabrati samo neku skupinu mišića – neka to budu ruke i leđa. Bolovi u leđima i vratu samo čekaju nakon što rodite i krenete s nunkanjima i uspavljivanjima. Vježbe za guzu i noge ostavite za nakon poroda. Vjerujte mi, brze šetnje, sakupljanje igračaka s poda učinit će super stvari za vaše tijelo, a da vidite tek što čučnjevi s bebom rade vašoj guzi – bolje od ikakve girje. Vama korisno, bebama itekako zabavno. YouTube je kao i obično pun videa u kojem vam pokazuju kako možete vježbati doma s bebom.

Zadnje što bih spomenula, ali nešto što smatram važnijim faktorom kad je tema priprema za porod, je vježbanje svojih misli i pravilno disanje. O svemu tome vam pišem u sljedećem nastavku dnevnika.

Drage moje trudnice, do sljedećeg čitanja ostanite mi pozitivne s mislima i negativne na COVID testu. Pijte svoj Prenatal Omega3+ i tijekom trudnoće, a posebno tijekom dojenja. I čuvajte se.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90