Zaštita kože “iznutra” tijekom ljeta

  • Lifestyle
  • 10 min.
  • almagea
  • 21.06.2013.

Ljeti je koža izložena utjecajima sunca, vjetra, soli/ klora, a ovisno o tipu kože, kao i sklonosti razvoja određenih promjena na koži, moramo kožu dodatno zaštititi iznutra. Promjene koje nastaju na koži mogu varirati od potpuno bezazlenih, do promjena koje zahtijevaju ozbiljno liječenje.

Pretjerano izlaganje suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira neugodnim promjenama na koži, poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca. Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože. No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja. Štoviše, pravovremenim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Karotenoidi i antioksidansi koji vole sunce: astaksantin i lutein

Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, kao i boja mesa lososa, potječe od astaksantina. Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidacijska aktivnost dokazana je brojnim studijama. Spominje se čak i višestruko snažnije djelovanje astaksantina od vitamina E i beta karotena. Smatra se da upravo antioksidacijsko djelovanje astaksantina ima ključnu ulogu u zaštiti od UV fotooksidacije. 

Karotenoidi, osobito astaksantin, pokazuju i antialergijsko djelovanje kod alergije na sunce. Tada imunološki sustav neuobičajeno reagira na promjene koje se događaju na koži izlaganjem suncu.

Među karotenoidima se u posljednje vrijeme kao zaštitnik kože osobito ističe lutein. Riječ je o spoju koji se koncentrira u žutoj pjegi oka i očnoj leći gdje štiti oko od negativnih promjena uzrokovanih izlaganjem suncu. Međutim, dostatnim unosom lutein se koncentrira i u koži gdje ispoljava brojne pozitivne učinke. Pokazalo se, naime, da osim što neutralizira negativan utjecaj slobodnih radikala, štiti kožu i od opeklina.

Dragocjena biljna ulja – nezasićene masne kiseline

Ulje boreča bogato je linolenskom i izrazito vrijednom gama-linolenskom kiselinom, palmitinskom, oleinskom i linolnom kiselinom. Iznimno bogato nezasićenim masnim kiselinama jest i ulje argana. Nezasićene masne kiseline regeneriraju hidrolipidni sloj kože, djeluju na porast udjela hranjivih tvari u stanicama, stimuliraju međustaničnu oksigenaciju i štite vezivno tkivo. Time se sprječava isušivanje kože, gubitak elasticiteta, usporava se razvoj bora, a koža postaje mekša i zategnutija. Ovako zaštićena koža manje stvara crvenilo, manje se razvijaju fotodermatoze – kožne bolesti povezane s izlaganjem kože suncu, usporava se starenje i razvoj karcinoma kože. Aktivne tvari u proizvodima namijenjenih za zaštitu od sunca, a koji djeluju na kožu „iznutra“ u idealnim kombinacijama i omjerima koriste se i u prevenciji razvoja određenih oblika alergije na sunce i korisni su saveznici u zaštiti od sunca.Sinergija je ključ zaštite

Danas znamo da antioksidanse nije poželjno uzimati u visokim dozama (štoviše takva praksa se može pokazati kontraproduktivnom) već ih treba znati kombinirati. Antioksidansi djeluju u sinergiji → međusobno se nadopunjujući i jačajući djelovanje. Osim potrebne ravnoteže među antioksidansima, ključ učinkovite zaštite je i u prisutnosti ostalih nutrijenata, konkretno vitamina i minerala s antioksidacijskim djelovanjem poput vitamina E i selena.

Danas na tržištu postoje inovativni proizvodi s iznimno važnim sastojcima dobivenim iz prirodnih plodova kao što su ulje boreča, argana i ulje ploda uljane palme, koji sadrže visoki postotak antioksidansa za zaštitu kože „iznutra“ tijekom ljeta.

Iznimno bitni sastojci u ovim pripravcima su nezasićene masne kiseline, vitamin E, astaksantin, selen, i koenzim Q10. Upravo sinergijski učinak ovih aktivnih tvari rezultira zaštitom kože od štetnih utjecaja sunčevih zraka i omogućuje pripremu kože za odgovorno izlaganje suncu. Sinergijski učinak optimalnih omjera aktivnih tvari rezultira zaštitom lipida u površinskom sloju kože i omogućuje zaštitu DNA unutar stanica kože. Ujedno djeluje na ujednačeniji i ljepši ten.


Autor: dr.sc. Ivana Nola, dr. med. spec. dermatovenerologije – Poliklinika Nola