Seks u doba korone – kako pandemija utječe na ljubavni život

LIFESTYLE     3 MIN      ALMAGEA      07.11.2023

Ova će 2020. godina u povijest ući kao vjerojatno jedna od najturbulentnijih i najstresnijih.

Globalna pandemija, lockdown koji je u Hrvatskoj trajao dva mjeseca, a u nekim se europskim državama ponovno uvodi, ekonomska situacija koja ne izgleda baš bajno, općenito teško vrijeme i teška godina utjecali su na sve aspekte života. No, kako su izgledali naši spolni odnosi u koroni kao i ljubavni život s obzirom na teške okolnosti kojima smo izloženi?

Taj smo odgovor potražili u online istraživanju provedenom tijekom listopada 2020. godine, u kojem je sudjelovalo 1100 ispitanika. U anonimnoj anketi sudjelovali su muškarci i žene (45 naprema 55 %), heteroseksualne (95 %), biseksualne (3 %) i homoseksualne osobe (2 %).

Rezultati provedenog istraživanja

Većina je ispitanih rekla da je u nekom obliku stabilne veze ili braka – gotovo 40 % ispitanika odgovorilo je da njihova veza traje 10 godina ili više, a 22 % ispitanih u vezama je do 5 godina. Spolni odnosi u braku su kvalitetni za 25 % ispitanih (više za žene nego za muškarce), prolazno dobar za 29 % ispitanih, a jednak je postotak (13 %) odabrao i ispunjavajuć i nezadovoljavajuć. Doduše, nešto više muškaraca, nego žena, smatra da im je seksualni život nezadovoljavajuć.

Hrvati ljubav vode jednom tjedno (gotovo 60 % ispitanih), a svakodnevno samo 13 % – jednako koliko je onih koji ljubav vode rjeđe nego jednom mjesečno. Najveća prepreka kvalitetnijem seksualnom životu su manjak vremena, umor i stres, a trećina ispitanih smatra da je glavni preduvjet boljeg seksa kvalitetniji odnos s partnerom.

A što je najvažnije za dobar seks?

Na prvom mjestu je – za muškarce i za žene – partnerov interes. Potom slijedi bliskost pa opuštenost i na kraju – dovoljno vremena.

Najviše ispitanih – više od 60 % – kaže da su im spolni odnosi u koroni bili jednake kvalitete i prije korone. Za 20 % seks je bolji sada nego prije, dok 20 % kaže da je sada lošiji nego je bio. U prosjeku – nema prevelikih promjena, barem ne onih koje su ispitanici bili voljni podijeliti. Slični su odgovori stigli i na pitanje o kvaliteti odnosa s partnerom: 55 % ispitanih kaže da se odnos nije promijenio ni na bolje ni na lošije, 22 % kaže da je odnos sada bolji, a 14 % da je lošiji.

U vrijeme kada su izlasci ograničeni ili gotovo nepostojeći, zanimalo nas je i znati kako Hrvati doživljavaju povremene neobavezne seksualne izlete. Ne prakticira ih 55 % ispitanika, uzbudljivim ih smatra 22 % ispitanika, a 10 % ispitanih priznalo je da im nedostaju jer su ih prije redovito prakticirali.

Kakvi smo kao ljubavnici?

Ako je vjerovati samoprocjeni, 18 % Hrvata smatra se odličnim ljubavnicima. Njih 44 % je ipak skromnije – kažu da su u krevetu samo prosječni.

Movember – mjesec muškog zdravlja

Studeni je inače „brkati“ mjesec koji poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o muškom zdravlju. Muškarci su prema istraživanjima više „opušteni“ kad je o zdravlju riječ, ali to ne znači da su otporniji na stres i bolesti koje stres izaziva. S time na umu, u svibnju ove godine razvili smo formulu po mjeri muškarca: MAN FORMULA+ dodatak prehrani koji ne može ukloniti baš sve čimbenike koji utječu na muško spolno zdravlje, ali može smanjiti razinu jednog koji se najčešće spominje, a to je oksidacijski stres.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20 

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98 

Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.

24.09