Zasto eskimi ne znaju za srcane bolesti
LIFESTYLE RIJEč STRUčNJAKA 8 MIN ALMAGEA 17.09.2014
LIFESTYLE RIJEč STRUčNJAKA 8 MIN ALMAGEA 17.09.2014
Već sredinom prošloga stoljeća znanstvenici su utvrdili nisku učestalost bolesti srca u Eskima te su taj fenomen objasnili prehranom koja sadrži veliku količinu ribe bogate “zdravim” mastima – višestruko nezasićenim masnim kiselinama.
Radi se o omega-3 masnim kiselinama, koje u organizmu imaju niz važnih funkcija, a naše tijelo ih ne može stvoriti samo – zato se zovu i esencijalne masne kiseline. Njihov utjecaj na kardiovaskularno zdravlje razmatran je u brojnim znanstvenim studijama. Većina ih je potvrdila njihov pozitivan učinak na smanjenje raznih nepoželjnih srčanih događaja, osobito aritmija, kao i na smanjenje dijela “zločestih” (LDL kolesterol), a povećanje “dobrih” masnoća (HDL kolesterol) u krvi kardiovaskularnih bolesnika i zdravih ljudi.
Unos dovoljne količine potrebnih omega-3 masnih kiselina teško je postići prehranom, stoga su razvijeni lijekovi/dodaci prehrani, koji su uključeni i u preporuke Europskog i Američkog kardiološkog udruženja za liječenje srčanih bolesnika. Novija ispitivanja umanjuju efekt omega-3 na kardiovaskularne bolesti, što se tumači mnogo agresivnijim liječenjem lijekovima za smanjenje masnoće (statini), kao i promjenama u prehrani (veća konzumacija ribe). Primijećena je veća korist od ovih lijekova/dodataka prehrani upravo u skupini osoba koje nisu liječene drugim lijekovima.
U posljednje vrijeme osobito se ističe korist omega-3 masnih kiselina iz antarktičkog račića zvanog: kril. Njegove prednosti su velika količina omega-3 masnih kiselina koje su u najpovoljnijoj formi za apsorpciju u našem organizmu. Ovo posebno dragocjeno ulje krila sadrži i dodatni antioksidans astaksantin. S druge strane, zato što se račić kril hrani samo algama i planktonima, sadrži neznatnu i daleko manju prisutnost teških metala, koje u sve većoj količini nalazimo u ribama.
Potrebna su daljnja, bolje planirana istraživanja utjecaja omega-3 masnih kiselina na kardiovaskularne bolesti, koja će točno utvrditi korist ovih tvari u svim kategorijama bolesnika, kao i u zdrave populacije. Opća je preporuka prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, a osobama koje muče srčane bolesti i osobama koje ne konzumiraju dovoljno masne/ plave ribe svakako se preporuča dodatak.prehrani koji sadrži najbolju kombinaciju i dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina.
Autor članka: prof. dr.sc. Maja Strozzi, dr.med.
KBC ZAGREB – KLINIKA ZA BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA I MEDICINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU