Zašto je vitamin K2 nova zvijezda u polju zdravlja te istraživanja i razvoja inovativnih dodataka prehrani

LIFESTYLE     3 MIN      ALMAGEA      07.11.2023

Da, dobro ste pročitali – ne govorimo o dobro poznatom vitaminu K1, već o njegovom strukturalnom „bratu“, vitaminu K2. Potpuno su različiti u djelovanju u našem organizmu, a u ovom članku saznajte posebnosti, razlike i benefite ovih važnih vitamina topivih u mastima.

Kako je deficit vitamina K1 rijedak, nerijetko se događa da se zanemaruje znatno češći deficit vitamina K2 – manje poznatog oblika vitamina K koji je danas sve više u fokusu zdravstvenih djelatnika zbog dokazanih povoljnih učinaka na zdravlje srca i kostiju.

 

Vitamin K1 i vitamin K2 – razlike 

Tijekom vremena i brojnih edukacija, uvidjeli smo da se dosta „zbrke“ događa oko razlika između vitamina K1 i K2. Ovim člankom željeli bismo pomoći da se stvari konačno razjasne. Vitamin K je vitamin topiv u mastima koji prirodno postoji u više oblika: vitamin K1 (filokinon) ili vitamin K2 (menakinon).

Većina vitamina K zastupljenog u hrani je vitamin K1, a njegovi glavni izvori su povrće, posebice zeleno lisnato, dok su dobri izvori i brokula, cvjetača, mahune, šparoge, grašak, zeleni čaj i avokado. Otporan je na termičku obradu tako da se ne gubi kuhanjem hrane. K1 ima kratak poluživot, a uglavnom ga koristi jetra za potporu zgrušavanju krvi. Njegov nedostatan unos putem prehrane je izuzetno jako rijedak.

 

Iako ova dva vitamina pripadaju istoj kategoriji, njihovo je djelovanje u tijelu sasvim različito. Velike zdravstvene organizacije, kao što su WHO, EFSA i FDA, utvrdile su preporučene dnevne doze za vitamine skupine K koje su uglavnom temeljene na dozi vitamina K1 potrebnoj za normalnu funkciju zgrušavanja krvi. Organizacije bi svakako što prije trebale prepoznati razlike između K1 i K2 te ih detaljno istražiti, kao i preporučenu dnevnu dozu za vitamin K2 prema indikacijama i različitim dobnim skupinama.

Vitamin K2 ima drugačije funkcije u tijelu od vitamina K1 i ovi se vitamini ne bi smjeli koristiti kao međusobno zamjenjivi odnosno u iste prehrambene svrhe.

Zašto nam treba K2 (menakinon)?

Vitamin K2 je esencijalni vitamin koji je potreban cijelom tijelu, u svakoj fazi našeg života. Bez obzira tko smo ili što radimo, svi trebamo vitamin K2, a obično se nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla i fermentiranim proizvodima. Za razliku od K1, vitamin K2 koriste naše kosti i krvne žile. K2 aktivira mnoge proteine koji vežu kalcij, kao što su osteokalcin ili matriks Gla protein, koji igraju ulogu u izgradnji i održavanju koštane mase te sprječavaju kalcifikaciju arterija i drugih mekih tkiva.

Tako vitamin K2, kroz kontrolu transporta i distribuciju kalcija, ponekad služi za izgradnju i održavanje zdravih kostiju i zubi, a ponekad za sprječavanje i smanjenje štetnih naslaga kalcija na arterijama – ovisi što je našem organizmu primarno potrebno. Uloga vitamina D3 u ovoj priči je da pomaže apsorpciju kalcija u krvotok. 

K2 ima dvije, za naše zdravlje, najznačajnije podvrste: MK-4 i MK-7

Vitamin K2 ima desetke podtipova koji se nazivaju menakinoni (svi su nazvani prema duljini svog molekularnog lanca). Dvije podvrste vitamina K2, najznačajnijih za naše zdravlje su, menakinon-4 (skraćeno: MK-4) i menakinon-7 (skraćeno: MK-7). Istraživanja su pokazala da se većina vitamina K1 pretvara u vitamin K2 (MK-4) u tkivima u kojima se on skladišti, no točni biokemijski putevi još su uvijek nepoznati.

MK-7 je ključan za zdravlje koštanog i kardiovaskularnog sustava, a nastaje sintezom iz filokinona bakterijskom fermentacijom.

Zbog njegove iznimno visoke bioraspoloživosti, preporučuje se suplementacija u obliku vitamina K2 kao menakinon-7 (MK-7), kako bismo osigurali dovoljni unos za karboksilaciju ciljnih proteina izvan jetre.

 

Još jedna razlika između vitamina K2: cis i trans oblici

U prirodi se menakinoni nalaze u linearnoj konfiguraciji koja se naziva trans. To je ono što je poznato kao bioaktivni oblik odnosno oblik koji naše tijelo može koristiti u dodacima prehrani. Zbog lošijih proizvodnih metoda ili problema sa stabilnošću, može poprimiti nelinearni cis oblik. Cis oblici ne uspijevaju aktivirati proteine ovisne o vitaminu K te ih to čini biološki neaktivnima.

Upravo smo zato za našu formulaciju Motion Support+ odabrali K2VITAL® tvrtke Kappa Bioscience. Naime, njihov patentirani sastojak K2VITAL® je 99,7 % all-trans K2 MK-7. Što to znači? To znači da je MK-7 identičan molekuli K2 koja se nalazi u prirodi i potpuno je bioaktivan, tako da njegovim korištenjem svi imaju najbolje moguće dobrobiti za svoje kosti, srce i zdravlje cijelog tijela.

Dostupnost u hrani – zašto je toliko nas u deficitu unosa K2?

Dugo je vremena ljudska prehrana osiguravala obilje vitamina K2 putem procesa fermentacije hrane. Međutim, tijekom povijesti, gledajući prehrambene navike čovječanstva, otkrivamo kako naša moderna „zapadnjačka“ prehrana ne sadrži niti približnu količinu fermentirane hrane kao što je nekoć (prije otprilike 60-tak godina i naravno više) sadržavala.

 

Zato ne čudi da epidemiološke studije pokazuju da 97 % populacije koja je na zapadnjačkom načinu prehrane ne dobiva dovoljno vitamina K2.

Izvori vitamina K2 (i MK-4 i MK-7) nalaze se, u vrlo malim koncentracijama, u: mesu (posebice jetri i mesu životinja koje pasu travu) i mliječnim proizvodima (punomasni sirevi i maslac).

Veganski izvor izuzetno bogat vitaminom K2 je natto – prehrambeni proizvod od fermentirane soje, koji je dobio naziv po bakteriji Bacillus natto koja pretvara vitamin K1 u vitamin K2. No, kako ima osebujan miris i okus koji nije za svakoga, ljudi većinom čak uopće ne poznaju pa niti konzumiraju ovu namirnicu.

Dijetetske preporuke kreću se između 75 i 120 µg dnevno, ali one mogu biti i veće za određene populacije. Nutricionistička preporuka je svakako uvrstiti prehrambene izvore vitamina K1 i K2 u svakodnevnu prehranu i, ako postoji potreba ili utvrđeni deficit, uvesti odgovarajuću suplementaciju. No, bez brige, do vitamina K2 i nije (više) tako teško doći jer postoji u našem dodatku prehrani za zdravlje kostiju, hrskavice i mišića Motion Support+ i to u snažnoj sinergiji s patentiranim kolagenom UC-II® i vitaminom C.

Ako vam se svidio, proslijedite ovaj članak osobi za koju mislite da bi joj baš koristilo da ga pročita?! A za one koji žele znati /čuti i vidjeti više: klikom na link možete poslušati besplatnu audio-vizualnu edukaciju (traje 12 minuta) o našem proizvodu Motion Support+ na čije smo povratne informacije zaista ponosni – slobodno ih pregledajte na web stranici proizvoda (scroll-ati na dno stranice).

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57 

Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.

24.09