Postoji li savršena formula za napredak u trčanju?

  • Dejan Radanac
  • 2 min.
  • almagea
  • 25.02.2022.

U zadnjih nekoliko tekstova pisao sam o planovima i programima trčanja, sporom napretku kao možda najboljem te spomenuo neke knjige vezane uz trčanje. Prije godinu i pol napravili smo plan i program za početnike „Od kauča do 5 km“. Ako ste uspješno savladali početnički plan i već neko određeno vrijeme uspješno savladavate određene kraće dionice udaljenosti od 5 ili 10 kilometara te se želite upustiti u veće izazove (istrčati polumaraton, maraton ili nekakav kraći ultramaraton), onda to od vas zahtjeva ipak malo sistematičniji plan i progam treninga.

Jedna od knjiga koju sam spomenuo je Daniels´ Running formula autora Jacka Danielsa gdje je autor maksimalno pojednostavio i objasnio trenažne procese te dao jasne, na znanstvenoj bazi utemeljene smjernice za planiranje treninga koje su primjenjive za većinu ljudi koji se bave trčanjem te žele rezultatski napredak.

Kroz nekoliko kraćih tekstova u idućih par tjedana pokušat ću ukratko i što jednostavnije objasniti ono što mi kao trkači možemo prenijeti u naš trening i izvući maksimum od istoga.

Vrijeme, postupnost, specifičnost, kontinuitet

Kada bi me netko pitao kako sažeti i opisati cijelu knjigu u par riječi, izabrao bih ove četiri riječi. Zašto?

Vrijeme – svaki dobar plan treba određeno vrijeme za provedbu jer tijelu treba određeni  period da odreagira na stres koji mu prouzročimo treningom te se benefiti nekog treninga mogu vidjeti tek nakon 4-6 tjedana.

Postupnost – kada trkač odluči trenirati za neku određenu udaljenost, a prije toga je trčao samo za rekereaciju, obično se dogode tri stvari.

Naglo povećanje kilometraže (vrijeme ili udaljenost), povećanje broja treninga u tjednu, npr. sa 3 na 6 treninga tjedno i uvođenje jačeg, intenzivnijeg treninga u svoj trenažni proces. Razumljivo, ako želimo napredak to i trebamo raditi, ali taj prijelaz iz rekreativnog u „ganjam osobni rekord“ stanja uma treba napraviti što postupnije jer u protivnom riskiramo ozljedu. Dakle, opet nam je potreban duži vremenski period za napredak.

Specifičnost – ovdje se prvenstveno misli na specifičnost treninga za udaljenost koju se spremamo istrčati. Bitno je naglasiti da ne možemo trenirati za ultramaraton i očekivati dobar rezultat na utrci od 5 kilometara ili obrnuto.

Kontinuitet – strpljen, spašen ili opet, vrijeme. Ako imamo česte prekide u trenažnom procesu i 2 tjedna treniramo, 2 tjedna ne, teško je da će se dogoditi nekakav vidljivi napredak. Napredak je moguć i mjerljiv samo ako imamo kontinuitet treninga kroz duži vremenski period.

Toliko za ovaj put, idući tjedan možete očekivati nešto o osnovim principima treninga. Do tada, redovno trenirajte te ako trebate bilo kakav savjet oko treninga ili suplementacije, slobodno me kontaktirajte putem društvenih mreža (Facebook ili Instagram). ?