Specifični vitamini i sastojci – saznajte koji će vam pomoći za ojačanje imuniteta u eri pandemije COVID-19
LIFESTYLE
10 MIN
ALMAGEA
09.11.2020
LIFESTYLE
10 MIN
ALMAGEA
09.11.2020
Boriti se protiv novonastalih virusa uvijek je golem izazov. Izazovno je i znanstvenoj zajednici, koja nastoji što prije razumjeti kako ovaj virus uzrokuje komplikacije, ali i našem vlastitom imunološkom sustavu koji se mora suočiti s njime. Osim onih epidemioloških, dodatne mjere koje možemo provoditi kako bismo suzbili simptome COVID-19 bolesti su jačanje vlastitog imuniteta, u prvom redu brigom za sebe kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu, smanjenjem stresa i odmorom, ali i putem učenja o tome koji su vitamini i sastojci ključni za naše zdravlje.
Vitamini i sastojci imaju ključnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava. Jedan od posebno važnih vitamina u borbi protiv COVID-19 je vitamin D. On je esencijalan mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima. Često ga nazivamo sunčanim vitaminom, a steroidna struktura i specifična obilježja čine ga više hormonom nego vitaminom. Njegove mogućnosti zaštite zdravlja kostiju, u trenutnoj globalnoj zdravstvenoj situaciji, zasjenjene su njegovim snažnim utjecajem na imunitet. Znanstvene studije su ukazale na povezanost niskih koncentracija vitamina D i veće učestalosti infektivnih bolesti, poglavito infekcija gornjeg respiratornog (dišnog) sustava te enteroviroza, ali i pneumonije, upale uha, denga groznice, hepatitisa B i C te HIV infekcije.
Vitamini i sastojci kao što je vitamin D imaju potencijal smanjiti rizik virusnih epidemija i pandemija na više načina. Vjerojatno se učinak vitamina D na smanjenje rizika od infekcija respiratornog sustava temelji na tri osnovna mehanizma:
Za optimalnu zaštitu od zaraznih bolesti poželjno je postići koncentraciju vitamina D u krvi između 75 i 125 nmol/L. Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 – 2000 IJ.
Kurkumin, kao biološki aktivan sastojak začina kurkume, dobro je istražen te je više od 300 kliničkih istraživanja potvrdilo njegovo blagotvorno djelovanje kod raznih bolesti. Zbog svog antiviralnog djelovanja predstavlja logičan izbor za profilaktičku terapiju kada je u pitanju COVID-19. Zbog iskustva utjecaja kurkumina na koronaviruse koji su se ranije javili i bili uzrokom teške akutne respiratorne bolesti, poput bolesti SARS-CoV iz 2003. godine, možemo predvidjeti kako kurkumin ometa replikaciju virusa i njegovo vezanje na receptore.
Vitamini i sastojci poput kurkumina, imaju ključnu ulogu u podržavanju imuniteta i mogu smanjiti ozbiljnost bolesti poput COVID-19. Kurkumin modulira međustanične signalne kaskade koje su ključne za učinkovitu replikaciju virusa te smanjuje umnožavanje virusa ometajući ključne korake u njihovom replikacijskom ciklusu – uključujući replikaciju genoma i virusno vezanje. Pokazano je da primjena kurkumina može modificirati strukturu površinskog proteina u virusima čime blokira ulazak virusa, ali i proces pupanja virusa.
Potencijalni nedostatak kurkumina jest njegova ograničena bioraspoloživost, posebno kod oralne primjene, no tom se problemu može doskočiti proizvodnjom naprednih kapsula i pretvorbom kurkumina primjerice u micele, čime on postaje visokoiskoristiv.
Kod bolesti COVID-19 javlja se prekomjerni upalni odgovor na infekciju, tzv. citokinska oluja, koja ima velik utjecaj na ishod bolesti. Upala u fiziološkim uvjetima predstavlja zaštitni mehanizam koji djeluje na način da uklanja štetne vanjske agense, nekrotična tkiva i stanice te promiče popravljanje oštećenja. Naime, upala pokreće zaštitni imunosni odgovor kada je ograničena na lokalno zahvaćena tkiva. Međutim, kada se mehanizam koji regulira upalu isključi, javlja se trajna i opsežna upalna reakcija koja može doseći patološke razine uzrokujući fatalno sistemsko oštećenje. Prekomjerna proizvodnja imunosnih stanica i proupalnih citokina uzrokuje akutnu ozljedu pluća i akutni respiratorni distres sindrom.
Kurkumin i vitamin D imaju sposobnost ublažiti prekomjerni upalni odgovor, smanjiti ozbiljnost virusne upale pluća, inhibirati stvaranje citokina te smanjiti oksidacijski stres. Zabilježeno je djelovanje kurkumina na markere koji se javljaju kao odgovor na infekciju virusa influence (gripe) A i posljedičnog poboljšanja stanja kod upale pluća.
Literatura:
Borella, E., Nesher, G., Israeli, E., Shoenfeld Y. (2014) Vitamin D: a new anti-infective agent? Ann. N. Y. Acad. Sci. 1317, 76–83.
Beard, J.A., Bearden, A., Striker, R. (2011) Vitamin D and the anti-viral state. J. Clin. Virol. 50(3), 194–200. doi:10.1016/j.jcv.2010.12.006
Grant, W.B., Lahore, H., McDonnell, S.L., Baggerly, C.A., French, C.B., Aliano, J.L., Bhattoa, H.P. (2020) Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 12, 988.
Gupta, H., Gupta, M., Bhargava, S. (2020) Potential use of Turmeric in COVID‐19. Clin. Exp. Dermatol. doi:10.1111/ced.14357
Zahedipour, F., Hosseini, S. A., Sathyapalan, T., Majeed, M., Jamialahmadi, T., Al‐Rasadi, K., Banach, M., Sahebkar, A. (2020) Potential effects of curcumin in the treatment of COVID‐19 infection. Phytother. Res. doi:10.1002/ptr.6738
Liu, Z., Ying, Y. (2020) The inhibitory effect of curkumin on virus-induced cytokine storm and its potential use in the associated severe pneumonia. Front. Cell Dev. Biol. 8, 479.
Lai, Y., Yan, Y., Liao, S., Li, Y., Ye, Y., Liu, N., Zhao, F., Xuet, P. (2020). 3D-quantitative structure-activity relationship and antiviral effects of curcumin derivatives as potent inhibitors of influenza H1N1 neuraminidase. Arch. Pharm. Res. doi: 10.1007/s12272-020-01230-5.