Zašto je UC-II® – kolagen 21. stoljeća
LIFESTYLE
3 MIN
ALMAGEA
07.05.2020
LIFESTYLE
3 MIN
ALMAGEA
07.05.2020
Kolagen dolazi u mnogo vrsta, a oni koji su u posljednjih nekoliko godina zauzeli mjesto jedne od najprodavanijih i najzastupljenijih supstanci u kozmetičkim proizvodima i dodacima prehrani, našao se i jedan poseban oblik kolagena, klinički dokazanog djelovanja na ljudima, naziva UC-II kolagen. Međutim, UC-II kolagen nema utjecaj na kožu, već izuzetno pozitivan učinak na prirodnu obnovu zglobova.
No, prvo o osnovama ove tematike…
Svojom građom kolagen pripada skupini proteina, a sastoji se od kombinacije 19 esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina zbog čega je njegova struktura izuzetno kompleksna.
Zanimljivo je kako je kolagen zastupljen u gotovo 75 % organa ljudskog tijela, a ujedno je i glavni sastojak vezivnog tkiva, kože i noktiju. Od ukupnog broja proteina u ljudskom organizmu, kolagen zauzima gotovo 30 %.
Do sada je otkriveno 19 tipova kolagena, od kojih su najpoznatiji:
Tipovi I, II i III čine 90 % ukupnog udjela kolagena u tijelu te su time najzastupljeniji kolageni u našem organizmu.
Istraživanja su pokazala da se u mladosti gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji pa se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 % kolagena godišnje.
Glavna uloga kolagena je povezivanje kostiju u zglobove, obavijanje organa i mišića te zaštita živaca i krvnih žila. Osim toga, kolagen doprinosi elasticitetu kože te spaja tetive i zglobove1.
Kako godine prolaze, ljudski organizam stari te se smanjuje mogućnost samostalne sinteze kolagena u organizmu. Najbolji primjer za to vidimo kroz bolove u zglobovima koji nerijetko mogu rezultirati poremećajima i bolestima koštano-mišićnog sustava.
Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena i bitan je za njegovu apsorpciju, a jaja, perad, riba, gljive, orašasti plodovi, zeleno povrće i citrusi mogu pripomoći sintezi kolagena u tijelu jer se radi o namirnicama bogatim proteinima. Zanimljivo je da prehrana s visokim udjelom šećera smanjuje razinu kolagena jer se visokim unosom šećera u organizam povećava brzina nastanka AGE molekula (engl. Advanced Glycation Endproducts) koje oslabljuju strukturu i moć kolagena.
Kosti su građene od složenog tkiva, a kako bi održavale svoju glavnu funkciju – odupiranje mehaničkim silama i lomovima, one moraju biti čvrste. Kolagen čini glavnu masu koštanog tkiva i daje kostima elastičnost koja je izuzetno bitna kod zaštite od lomova. Kolagen u našem tijelu stvara “mrežu” te služi kao vezivno mjesto kalcija u kostima, a više kolagena znači više minerala u kostima.
Važnost kolagena tip II za organizam vidimo i u činjenici da je glavna gradivna komponenta tetiva, ligamenata i hrskavice2.
Manjak kolagena može uzrokovati stradavanje zglobova koje se očituje kao bol u zglobovima, manjak fleksibilnosti te opća slabost zglobova.
Kolagen tip II je uglavnom prisutan u tekućini koja se nalazi između hrskavice u zglobovima. Njegova glavna uloga je potpora hrskavice i zglobova u tijelu, a najviše je istražen prije svega za ulogu potpore gibljivosti zglobova i kod smanjenja bolova kod artritičnih problema. Dakle, svakako ga je preporučljivo uzimati kad su prisutni bolovi u zglobovima i pri osteoartrozi.
Kako biste potaknuli prirodnu obnovu kolagena u organizmu i njegovo novo stvaranje, usporili fiziološki gubitak te održali zdravlje kostiju, zglobova i mišića, obratite pozornost da vaš odabrani proizvod svakako sadrži patentirani UC-II kolagen.
Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.
24.09 €