Njezin dnevnik u 30-ima: Dragi Google, trudna sam… i što sad?

  • Dnevnik
  • 3 min.
  • almagea
  • 10.11.2020.

Ali što zaista trebam napraviti od onog trenutka kad saznam da sam trudna i narednih mjeseci nisam imala pojma.

O trudnoći sam slušala od sestrični i prijateljica, pročitala koji članak i (Bože zašto?) pogledala snimku poroda na YouTubeu. Ne pitajte me zašto i kako sam došla do tog videa. Mogu samo reći da su YouTube algoritmi zaista čudesni. Ali što zaista trebam napraviti od onog trenutka kad saznam da sam trudna i narednih mjeseci nisam imala pojma.

I zato se okrećem svom dugogodišnjem prijatelju i asistentu, mom dragom Googleu. Pametan je on, ali opet mi nije sve lijepo ispisao i nacrtao. Znate onako, lijepo vizualno, s mogućnošću personalizacije, dodavanja podsjetnika u kalendar itd. (okrivit ću tu svoju profesionalnu deformaciju i previše istraživanja o digitalnoj transformaciji u zdravstvu).

Dapače, preimenovao me u Alisu u zemlji čudesa. Nakon konzultacija s Googleom, zaključim da ću sve nejasnoće proći s ginekologicom na prvom pregledu. Za prvi pregled se preporuča da svakako bude do 8. tjedna trudnoće. Na vama je da odlučite želite li da vam trudnoću vodi dodijeljeni ginekolog ili želite da vam trudnoću vodi privatni ginekolog. Čak sam i to pokušala izguglati – koja je cijena vođenja trudnoće kod privatnika. I naravno da nema jedinstvenog odgovora jer su cijene pregleda različite te ovisno o samoj trudnoći i potrebnim i dodatnim pretragama se uvelike razlikuju. Dogovaranje termina pregleda i pregled u dogovoreno vrijeme kao i mogućnost dobivanja i slanja nalaza mailom, javljanje u prvom pozivu itd. za mene je bilo od iznimne važnosti. Stoga sam se za prvu trudnoću odlučila za privatnu ginekologicu, jer sam nekako smirivala savjest da kod nje neću biti samo broj.

Prvi trudnički pregled

Evo par stvari koje bi bilo dobro da provjerite prije odlaska na prvi trudnički pregled ginekologu:

  • kada je bio prvi dan posljednje menstruacije (temeljem tog datuma moći će se odrediti trajanje trudnoće i odrediti termin porođaja)
  • kada ste zadnji put odradili PAPA test (ponesite i nalaz sa sobom)
  • imate li problema sa šećerom, hormonom štitnjače, željezom.

Ono što bi svakako bilo dobro da na prvom pregledu kod ginekologa zatražite obriske vrata maternice (cervikalne briseve) na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, kao i aerobne i anaerobne mikroorganizme. Kako bi se uvjerili da je sve u redu ili kako bi mogli na vrijeme reagirati i riješiti se nepoželjnih stanara.

Kako bi vam bilo lakše, sastavite listu pitanja koje želite proći s ginekologom nakon pregleda (na primjer, trebate li još koje dodatke prehrani konzumirati, možete li vježbati, koje lijekove možete piti ako ste alergični, što ako vas boli  glava, trebate li se cijepiti i slično).

Tijekom prvog pregleda ginekolog bi vam trebao objasniti važnost folne kiseline tijekom trudnoće, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i dati odgovore na sva mnoga pitanja koja će vas zanimati (a bit će ih).

Ako s dodacima prehrani niste počeli prije trudnoće, sada je pravo vrijeme da se uputite u ljekarnu i nabavite moj omiljeni izbor za trudnoću i dojenje, a vjerujem da će postati i vaš – Prenatal Omega3+.

Ovaj početni period trudnoće budite nježne prema sebi i svojim mislima. Ne zaboravite disati i probajte se što više naspavati.

Jer ova prva 3 mjeseca su bar meni bila daleko od blaženog stanja, a o tome ćemo malo više sljedeći put… 🙂


M.