Prehrana tijekom dojenja – što se mijenja?

  • Almagea novosti
  • 3 min.
  • almagea
  • 01.08.2022.

Jeste li znali da se nutrijenti, koje unosi majka putem prehrane i dodataka prehrani, izlučuju u mlijeko te tijekom dojenja posredno štite dojenče? Sastav majčine prehrane ne ostvaruje velik utjecaj na sastav mlijeka, međutim, ukoliko je majčina prehrana deficitarna na određenim vitaminima i mineralima, za proizvodnju mlijeka iskoristit će se majčine zalihe, stavljajući nju u nutritivni deficit.

Blagodati majčinog mlijeka

Majčino mlijeko osigurava sve hranjive tvari i sadrži idealnu količinu masti, šećera, vode, proteina i ostalih važnih tvari koje su djetetu tijekom prvih 6 mjeseci života potrebne za optimalan rast i razvoj. Stručnjaci preporučuju dojenje barem do prve godine djetetova života uz dohranu koja se savjetuje s navršenih 6 mjeseci. Što se dijete duže doji, veće su prednosti, međutim, trajanje dojenja obično je individualno i može se ostvariti samo dok funkcionira tim majka – dijete.

Dokazano je da majčino mlijeko pruža zaštitu od infekcija prenoseći važna antitijela koja štite od bolesti te pomažu u razvoju djetetovog imunološkog sustava.

Osim toga, pokazalo se da djeca hranjena majčinim mlijekom rjeđe obolijevaju od alergija, infekcija uha, bolesti dišnog sustava i infekcija urinarnog sustava.Prehrana majke je ključna

Kvalitetna prehrana u razdoblju laktacije, važna je za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka. Posebni naglasak treba pridavati adekvatnom unosu tekućine, energije i nutrijenata, a to se posebno odnosi na žene koje isključivo doje svoju dojenčad što je poželjno do 6. mjeseca života. Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno dodatnih 500 kcal dnevno.

Istovremeno rastu potrebe za većinom vitamina i minerala, a unos blagotvornih nutrijenata poput omega-3 masnih kiselina iznimno je bitan kako bi se osigurala adekvatna koncentracija tih dragocjenih masti u majčinom mlijeku. U prehranu je poželjno uključiti što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, ribe, nemasnog mesa, mliječnih proizvoda i kvalitetnih masnoća.

Idealan dodatak majčinoj ljubavi

Dodaci prehrani igraju značajnu ulogu tijekom trudnoće i dojenja kako bi imunitet majke, i posljedično djeteta, bio na zavidnoj razini, pogotovo kada putem prehrane ne unosimo sve nutrijente koji su nam potrebni. Prenatal Omega3+ idealan je dodatak majčinskoj ljubavi u svim fazama života, od planiranja trudnoće do njenog postizanja, a osobito tijekom dojenja.

Prenatal Omega3+ temeljen je na najnovijim znanstvenim spoznajama te posebno kreiran za sve žene u reproduktivnoj dobi, a posebno za one koje su u fazi planiranja trudnoće, trudnice ili dojilje. Ovaj dodatak prehrani sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala, antioksidansa, karotenoida i omega-3 masnih kiselina te osigurava 15 pomno biranih nutrijenata za zdravu trudnoću i dojenje:

  • omega-3 masne kiseline: DHA i EPA,
  • kombinaciju folne kiseline i aktivne folne kiseline; 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF),
  • prirodne karotenoide: FloraGLO® Lutein i OPTISHARP™ Natural zeaksantin,
  • vitamine: B6, B12, D, E,
  • minerale: željezo, jod, cink, selen i bakar.

Sa samo 2 Licaps® kapsule Prenatal Omega3+ dnevno unosite sve esencijalne nutrijente u optimalnim dozama bitne za mamu i bebu. Licaps® kapsule dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari i štite aktivne sastojke od kisika i vanjskih utjecaja.

Međunarodni tjedan dojenja i ove se godine obilježava u prvom tjednu kolovoza te vas tim povodom na Almagea webu očekuje popust na Prenatal Omega3+ od 20 % uz kod „evolucijaživota“.