Pripremite svoju kožu za ljeto uz astaksantin

LIFESTYLE     10 MIN      ALMAGEA      28.12.2023

Sunčani i topli ljetni dani sve su nam bliže, stoga je priprema kože za ljeto nužna, kao i pružanje kvalitetne zaštite iznutra.

 

Razne kreme, losioni i ulja sa zaštitnim faktorom površinski njeguju i čuvaju kožu, ali za potpuno očuvanje i blistav izgled naše kože bitno je tijelo i kožu nahraniti iznutra. Sigurno se pitate kako to postići? Odgovor leži u astaksantinu – moćnom karotenoidu o čijim smo (nekim) dobrobitima već pisali.

 

Izloženost kože UV zračenju

 

Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci prirodno je da više vremena boravimo na otvorenom te je naša koža više izložena ultraljubičastom (UV) zračenju. Važno je znati da intenzitet UV zračenja ovisi o dobu dana i godišnjem dobu pa je tako on najjači između 10 i 16 sati tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci1. Bilo da se radi o sportskim aktivnostima na otvorenom, šetnji ili sunčanju, naša su koža i potkožno tkivo pod direktnim utjecajem UV zračenja koje ubrzava stvaranje pigmenta u koži, a time utječe i na tamnjenje kože. Također, UV zračenje djeluje i na sintezu vitamina D u tijelu.

 

Kod osoba koje jako dugo svoju kožu izlažu suncu (poljoprivrednici, radnici na gradilištima i slična zanimanja) postupno, u najvećem broju slučajeva, dolazi do otvrdnjavanja kože, njezinog ubrzanog starenja i različitih bolesti, uključujući i rak kože, a istraživanja pokazuju i sve veću povezanost očnog melanoma s izloženošću UV zračenju1.

Umjereno sunčanje tijekom ljeta može donijeti dobrotvorne učinke na zdravlje, ali ipak mnogi provode previše vremena u kontinuitetu izloženi sunčevim UV zrakama, čime dolazi do stvaranja slobodnih radikala u tijelu u procesu fotooksidacije i posljedičnog oštećenja tkiva (membrana, lipida, proteina i DNA stanica). Stvaranje reaktivnih kisikovih vrsta (engl. Reactive Oxygen Species, ROS) smatra se središnjim mehanizmom koji dovodi do (prijevremenog) starenja kože2.

Kako nam astaksantin i priprema kože za ljeto idu zajedno? 

Osobe svijetle puti, kao i osobe svijetlih očiju, genetski imaju veću predispoziciju za dobivanje opeklina od sunca pa njihova koža može biti jako oštećena pri izlaganju suncu. Kako bi se takva oštećenja prevenirala, bitno je koristiti antioksidans astaksantin, karotenoid koji koži omogućava bržu adaptaciju na UV zračenje.

 

Astaksantin utječe na ljepotu i glow kože štiteći ju od štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprječava nastajanje hiperpigmentacija te poboljšava elastičnost i vlažnost kože3.

 

Iako astaksantin nalazimo u nekoj hrani (alge, losos, račić kril, jastog i sl.), kroz svakodnevnu prehranu ga ne možemo unijeti dovoljno, stoga je preporuka brojnih zdravstvenih autoriteta – koristiti astaksantin u obliku dodatka prehrani, ali iz prirodnog izvora. Naime, prirodni astaksantin pokazuje višestruko veći antioksidacijski potencijal i stabilnost u odnosu na njegov sintetski oblik.

 

Literatura:

 

  1. American Cancer Society medical information (2019), https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html
  2. Davinelli, S., Nielsen, M.E., Scapagnini, G. (2018) Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. Nutrients. 10, 1-12.
  3. Tominaga, K., Hongo, N., Kataro, M., Yamashita, E. (2012) Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochim. Pol. 59, 43-47.

 

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

22.75 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90 

Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.

24.09 

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97 

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97 

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57