Projekt revitalizacije Velebitskog botaničkog vrta

  • Almagea novosti
  • 5 min.
  • almagea
  • 25.06.2021.

Kada bi vas netko pitao „Bez čega ne možete izdržati novo sutra?“, rijetko tko bi odgovorio „kisik“. Zrak koji svakodnevno udišemo iz dana u dan uzimamo zdravo za gotovo i često zaboravimo da je glavni izvor kisika bez kojeg ne možemo, priroda, odnosno biljke, pluća naše Zemlje. Jeste li ikada razmišljali o tome koliko je samo priroda velika, a čovjek u njoj malen? Koliko dobrog priroda nama svakodnevno daje, a kako joj mi za to zahvaljujemo?

U želji da javnost potaknemo na razmišljanje o prirodi i biljkama, ali i s ciljem poboljšanja kvalitete života nas i  generacija na kojima svijet ostaje, pokrenuli smo projekt „Potpisana prirodom“.

Projekt „Potpisana prirodom“ samo je jedan u nizu naših projekata društveno odgovornog poslovanja, a glavni cilj projekta je započeti revitalizaciju endemskih i ostalih biljnih vrsta na području Hrvatske.

Što mislite, gdje je bio naš prvih pohod?

U sklopu projekta „Potpisana prirodom“ svoj prvi korak napravili smo na Nacionalni park Sjeverni Velebit, najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj, osnovan 1999. godine. Nacionalni park Sjeverni Velebit primjer je osebujnih ljepota netaknute prirode, očuvanosti biljnih i životinjskih vrsta te obiluje planinarskim stazama. Ono po čemu se upravo ovo područje ističe od ostatka hrvatske, brojne su endemske vrste, karakteristične isključivo za ovo područje, a koje je čovjek svojim (ne)namjernim branjem uništio i time smanjio njihovu bioraznolikost. Ovdje svakako treba izdvojiti velebitsku degeniju, prelijepu kraljicu biljaka, a ujedno i simbol Hrvatske, strogo zaštićenu i kritično ugroženu vrstu koja raste isključivo na području Velebitskog botaničkog vrta i rezervata gdje ju je unio čovjek. 

Razlozi ugroženosti ove vrste su gubitak staništa te ilegalno sakupljanje od strane čovjeka. Koliko je ova biljka značajna za Hrvatsku, pokazuje činjenica da se nalazi na kovanici od 50 lipa.

Što smo napravili u svojem prvom projektu „Potpisana prirodom“?

Zbog svoje posebnosti, velebitska degenija zaslužila je „otvoriti“ ovaj projekt našeg društveno odgovornog poslovanja okrenutog zaštiti okoliša, stoga smo odlučili Velebitskom botaničkom vrtu, koji se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, donirati sadnice velebitskih degenija. Budući da u prirodi uspijeva i raste na izoliranim i nepristupačnim lokalitetima tek malog područja na Velebitu – na vapnenačkim točilima i u pukotinama stijena, odnosno u izuzetno ekstremnim uvjetima, populacija velebitskih degenija u Velebitskom botaničkom vrtu zahtjeva obnavljanje svakih nekoliko godina.

Zahvaljujući odličnoj suradnji, s djelatnicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit svoju smo ideju revitalizacije endemskih vrsta pretočili u stvarnost te time zajedničkim snagama željeli ukazati na važnost društvene odgovornosti prema poboljšanju i očuvanju prirode, prirodnih funkcija i procesa, podizanje ekološke svijesti, ali i zaštitu naših vrijednih prirodnih bogatstava. Veliku je ulogu u ostvarenju ovoga cilja imao i Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji od 2008. godine ugrožene vrste uzgaja izvan svog prirodnog staništa programom ‘ex situ’ – zaštite hrvatskih endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih vrsta putem licenciranog uzgoja i prodaje istih. Sadnice iz Botaničkog vrta PMF-a donirali smo  Velebitskom botaničkom vrtu.

Donosimo vam galeriju slika:

Izuzetno je bitno prenijeti informaciju ljudima da prestanu sa sakupljanjem (iskopavanjem) i presađivanjem živih jedinki velebitske degenije, što je nemoguće zbog specifičnih eko-fizioloških osobitosti vrste. Iskopane biljke redovito ugibaju, a populacije se nepovratno oštećuju i smanjuju.

Eto, tako je započeo naš projekt „Potpisana prirodom“ i na njegovom samom početku zasadili smo 20 sadnica velebitske degenije. Vjerujemo da je  ovo početak jedne lijepe inicijative i čin koji će mnoge potaknuti na razmišljanje o prirodi i brojnim dobrobitima koje imamo od nje, a koje smo svojim djelovanjem narušili.

Nas je priroda pozvala u pomoć, a mi smo se odlučili odazvati i ostaviti svoje prve otiske u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Nemojmo zaboraviti, svi mi kroz život ostavljamo tragove za sobom, no ipak moramo biti sigurni da su naši tragovi oni koji će biti vrijedni slijeđenja. 😊