Stvari koje čine trčanje lakšim i ugodnijim

  • Dejan Radanac
  • 2 min.
  • almagea
  • 18.05.2021.

Prošle godine počeli smo s nekoliko kratkih članaka i savjeta kako lakše i kvalitetnije trčati te u međuvremenu imali izazov „Od kauča do 5 km u 7 tjedana“. Nadam se da smo vas Almagea i ja na taj način bar malo motivirali, pokrenuli i u međuvremenu stvorili zdravu ovisnost i naviku kretanja jer računam da ste uspješno završili izazov – bilo hodanjem, bicikliranjem ili planinarenjem. 😊

Godina kao godina nikad nije bila čudnija ni izazovnija ni po jednom životnom segmentu, što sportski, što profesionalno, što privatno – kako meni, tako vjerujem i svima vama. Još jednom se pokazalo da je više nego ikada bilo potrebno biti u dobroj tjelesnoj spremi, tjelesno aktivan, zdravo se hraniti i što više se kretati na otvorenom prostoru.

Loše stvari treba ostaviti iza sebe i okrenuti se novim izazovima, koliko god je to moguće u „novom normalnom“.

Ako već niste, ili ste zbog bilo kojeg razloga krenuli pa prekinuli naš 7-tjedni izazov, sada je pravo vrijeme za krenuti ispočetka, a tjedni plan i program treninga možete pronaći ovdje. Osim izazova i korisnih savjeta o trčanju, ove godine pisat ćemo o svim elementima koji su potrebni da bi postali i ostali trkač te posebno staviti naglasak na prevenciju ozljeda, sigurnost u trčanju, potencijalne opasnosti vezane uz trčanje u ekstremnim vremenskim uvjetima, prehrani, hidraciji, tenisicama, suplementaciji i još mnogim bitnim stvarima koje čine život i trčanje lakšim i ugodnijim.

Trkač se postaje i ostaje po zimi

Stara trkačka narodna poslovica kaže :“trkač se postaje i ostaje po zimi“ što je nekako i točno. Naime, zimi se radi najviše kilometara kroz godinu te sam osobno probio granicu od 1000 istrčanih km u jednom mjesecu te tako postavio dobre temelje za cijelu sportsku godinu. To naravno ne bi bilo moguće bez pravilne, raznovrsne prehrane i suplementacije jer tolika količina kilometara u jednom mjesecu zahtjeva izrazitu prevenciju u bilo kojem segmentu.

Tijekom cijele pripreme za državno prvenstvo u cestovnom trčanju na 100 km koristio sam Almagea dodatke prehrani i to: Motion Support+ radi prevencija ozljeda mišićno-koštanog sustava, Man Formula+ radi bolje regeneracije mišića zbog cinka i selena te L-Carnitine Active+ da iskoristim svu raspoloživu energiju koja mi je dostupna za vrijeme treninga. Kako sam vegeterijanac, dodatno sam suplementirao i željezo, ali i bitne omega-3 masne kiseline putem Prenatal Omega3+.

Rezultat svih odrađenih treninga, hrpe kilometara, izbalansirane prehrane, suplementacije, prevencije ozljeda, odmora i lude glave je četvrti uzastopni naslov državnog prvaka i novi državni rekord u cestovnom trčanju na 100 km koji sada iznosi 6 sati i 54 minute.

Hvala svima na podršci i nadam se da će mojih 100 km biti poticaj nekome da se odvaži da kroz naredni vremenski period proba istrčati barem 5 km i prihvati zdrave životne navike, koje u ovo čudno vrijeme doslovno „život znače“. Hvala i sretno, javljajte nam svoje rezultate i postignuća!